Nagrada za vrtić “Bubamara” i PU “Radost”

25. maj 2023.

Kategorija: Škola

Pod okriljem programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, koji je pokrenut sa ciljem da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini, danas su u Pokrajinskoj vladi uručene nagrade predstavnicima 54 najbolje vaspitno-obrazovne ustanove iz Vojvodine.

Predškolska ustanova “Radost” Srbobran – vrtić “Bubamara” Nadalj, jedan je od dobitnika nagrada koje zajedno obezbeđuje devet partnera:

  • Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine
  • Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice
  • Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
  • Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
  • Sekretarijat za privredu i turizam
  • Sekretarijat za sport i omladinu
  • Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine
  • JP „Vojvodinašumeˮ
  • Pokret gorana Vojvodine.

Izvor: Pokrajinska vlada

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ se realizuje već četrnaesti put i ove godine ima ukupan nagradni fond koji prelazi vrednost od četiri miliona dinara, rekla je u uvodnom obraćanju, na dodeli nagrada, Brankica Tabak – koordinator programa i podsekretar Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

“U ime nosilaca ovog projekta, izražavam veliko zadovoljstvo zbog načina na koji vaspitno-obrazovne ustanove već dugi niz godina deluju u okviru programa. Projekat je ušao u 14. ciklus, i broj učesnika iz godine u godinu raste. Kada je reč o finansiranju, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ove godine je izdvojio tri miliona dinara za nagrađivanje učenika, odnosno predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine. Sekretarijat je zahvalan svim partnerima, svi zajedno smo, pre svega, upućeni isključivo na prosvetne radnike koji sve vreme svoj entuzijazam, iskustvo i znanje, mimo obrazovnog redovnog programa, iskazuju i u vannastavnim aktivnostima u cilju edukacije dece usmerene na zaštitu životne sredine.

Izvor: Pokrajinska vlada

Deca koja učestvuju u ovom programu pokazuju izuzetnu kreativnost. Ljubav prema prirodi zbližava učenike i nastavnike na onaj način koji u okviru redovne nastave ne mogu ostvariti. Učešće u ovom programu im daje prostor da budu upućeni mnogo više na prirodu, a to čine na parcelama u okviru svojih školskih dvorišta, na ekološkim i drugim sekcijama. Ono što još planiramo kao novinu jeste da u narednom ciklusu proširimo saradnju na realizaciji ovog programa, tako što ćemo uključiti i lokalne samouprave“, rekla je podsekretarka Brankica Tabak.

U školskoj 2022/2023. godini nagrađene su ukupno 54 vaspitno-obrazovne ustanove, sa teritorije 26 gradova, odnosno opština: Alibunara, Bačke Topole, Bačke Palanke, Beočina, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kule, Novog Sada, Odžaka, Pančeva, Pećinaca, Rume, Sečnja, Sente, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice i Titela.

Nagrade su sledeće: jednodnevni izlet u zaštićenim područjima u Vojvodini (NP „Fruška gora“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“, obilazak Stražilova, Sremskih Karlovaca, vožnja turističkim brodom katamaranom po Dunavu i seminar za nastavnike, koje realizuje Pokret gorana Vojvodine sredstvima pokrajinskih sekretarijata koji su partneri u programu. Pokret gorana Vojvodine ove godine će ugostiti 31 vaspitno-obrazovnu ustanovu i organizovati seminar za nagrađene. Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 16 vaspitno-obrazovnih ustanova, koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima to preduzeće upravlja. Grad Novi Sad obezbeđuje literaturu za sve nagrađene škole i čini da školska dvorišta budu još zelenija. Ove godine, nagrada ozelenjavanja dodeljuje se za sedam vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije Novog Sada.

Facebook Komentari