Dan pobede: Srbobran neguje kulturu sećanja i ne zaboravlja žrtve

09. maj 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Obeležavanjem dva značajna praznika vezana za 9. maj, Dan pobede nad fašizmom 1945. godine, i Dan Evrope koji je ustanovljen 1950. godine, Srbobran je danas nastavio decenijama dugu tradiciju sećanja na svoje heroje, promovisanja slobode kao jedinog prihvatljivog načina življenja i negovanja pravih vrednosti.

Ove godine je praznik obeležen skromno, bez velike priredbe u skladu sa aktuelnim trenutkom, jednostavnim iskazivanjem pijeteta poginulim borcima i nevino stradalima. Cveće su podno spomenika na Trgu slobode položile delegacije: Opštine Srbobran, SUBNOR Srbobran i SNS Srbobran.

Sa nekoliko reči, poklanjajući se slobodarskom duhu predaka, predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, istakao je važnost obeležavanja datuma koji je sinonim antifašističke borbe i temelj na kojem je izgrađeno današnje društvo.

“Srbobran neguje kulturu sećanja i ne zaboravlja žrtve koje su položene za slobodu, i upravo sa ovog mesta, sa Trga slobode, želimo da pošaljemo jasnu poruku. Ljude koji su svojom krvlju branili naše mesto, koji su se žrtvovali da bi smo mi danas živeli slobodno, nećemo zaboraviti. Danas je Dan pobede, dan kad je u Evropi pobeđen fašizam. Ujedno je i Dan Evrope, i zato želim svim građanima opštine Srbobran da čestitam ovaj veoma značajan datum.

Kao što smo i prethodnih godina to činili, još jednom podsećam, da borba protiv fašizma nije završena. Na žalost, još uvek postoje neodgovorni ljudi, oni neguju jedan savremeni oblik fašizma, neofašizam, ali i neonacizam, ideologije koje moraju biti iskorenjene. Na ovakvim događajima to često ističemo, i zaista se trudimo da svojim primerom pokažemo, da je takav oblik delovanja nedopustiv. Uvek ćemo se boriti za prave vrednosti, to je ono što smo dužni svojim precima, kako njihova pobeda u Drugom svetskom ratu ne bi bila uzaludna i kako bi, ono za šta su se oni zalagali, mi nastavimo da negujemo”, poručio je sa Trga slobode Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. Na kraju izlaganja, on je još jednom svojim sugrađanima čestitao Dan pobede i Dan Evrope.

Facebook Komentari