Delegacija Srbobrana na proslavi Dana Orošhaze

25. april 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Tokom ponedeljka, u poseti mađarskom gradu Orošhaza, bili su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine, Milica Zarić, zamenica predsednika, te članovi Opštinskog veća Beata Fodor Sabadoš i Kristijan Kočiš, gde su prisustvovali obeležavanju Dana pobratimljenog grada.

Proslava Dana Orošhaze organizuje se 24. aprila u znak sećanja na taj datum 1744. godine, kada su evangelisti iz Zombe po drugi put nakon turske okupacije nastanili ovu pustaru i počeli da obrađuju zemlju, grade prve kuće i evangelističku crkvu. Taj dan se smatra danom osnivanja Orošhaze i svečano se obeležava na Trgu Đera Vilmoša, ispred evangelističke crkve. Ove godine obeležena je 279. godišnjica ovog važnog trenutka za sve žitelje Orošhaze.

„Obeležavanje najznačajnijih datuma u istorijama naših gradova, Srbobrana i Orošhaze, postalo je nezamislivo bez naizmeničnih poziva i prisustva predstavnika pobratimljenih mesta. I ove godine bili smo deo svečanosti u Orošhazi i još jednom smo, kako smo već navikli, dočekani kao pravi prijatelji. Naši odnosi izgrađeni su na čvrstom temelju, sarađujemo na polju kulture, obrazovanja, sporta, redovno razmenjujemo sve vrste iskustava, što može biti veoma dragoceno, ali i razmatramo kako da ti odnosi budu još intenzivniji.

Takođe, naši učenici borave u Orošhazi, a učenici iz Orošhaze u Odmaralištu u Sutomoru, što daje jedan poseban kvalitet odnosima dva bratska grada. Verujem da ima prostora da se povežemo još snažnije, posebno u svetlu istinskih prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, koje uspešno grade Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Viktor Orban, premijer Mađarske“, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran po povratku iz Orošhaze.

Facebook Komentari