Ruka spasa: Poklon čuvarkuća za Uskrs

15. april 2023.

Kategorija: Crkva, udruženje

Udruženje građana “Ruka spasa”, kao i uvek, pronalazi način da doprinese zajednici tako što će pažnjom i nesebičnošću obradovati svoje sugrađane. Ovog puta su vredne žene pripremile veću količinu crvenih jaja, takozvanih “čuvarkuća” koje će se na pravoslavni Uskrs deliti vernicima u sve tri crkve na teritoriji opštine Srbobran.

Kako običaj nalaže, jaja su farbana na Veliki petak, sva u crvenu boju i sa ručno ispisanim rečima “Hristos voskrese”. Bojenje jaja se obavlja baš na Veliki petak, dan kad je Hrist stradao, a crvena boja po verovanju simbolizuje njegovu nevino prolivenu krv.

Tokom nedeljne službe u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu, Turiji i Nadalju deliće se upravo jaja koja je pripremila “Ruka spasa”. Predsednica Udruženja, Savka Lazić, obišla je danas sva tri mesta opštine i predala ove poklone pripremljene s ljubavlju.

“Sveštenici će na nedeljnoj službi deliti vernicima jaja koja smo pripremile, biće deljena prvenstveno deci, kako bi na Uskras u svoje domove uneli po jednu čuvarkuću, da čuva ukućane tokom čitave godine. Uskrs je jedan od naših najradosnijih praznika, slavimo radost života i istinsku ljubav, i to je u stvari poklon koji želimo da predamo svim našim sugrađanima kad sutra u ruke dobiju po jedno jaje”, poručila je Savka Lazić, čestitajući Uskrs svojim Srbobrancima. Ona se zahvalila Opštini Srbobran, bez čije podrške, ova i slične akcije “Ruke spasa”, ne bi mogle biti realizovane.

Facebook Komentari