Ministarka Tanasković u poseti srbobranskim poljoprivrednicima

12. april 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, posetila je danas u Srbobranu poljoprivredno gazdinstvo Gordane Ivić, čija se porodica bavi uzgojem krava.

Pored gostoprimljivih domaćina, ministarku je dočekao i direktor JVP “Vode Vojvodine” – Srđan Kružević, kao i predsednik Opštine Srbobran – Radivoj Debeljački, uz prisustvo većeg broja saradnika, predstavnika lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača.

U svojim stajama Gordana Ivić drži ukupno 200 grla, od čega je trenutno 50 muznih krava (obično 70), a predaju 600 litara mleka dnevno, zbog čega se ovo gazdinstvo ističe među onima koja uzgajaju krupnu stoku. Samim tim logičan su izbor za posetu resorne ministarke, koja je sa domaćinima obišla imanje, dugo razgovarala o svim aspektima proizvodnje, subvencijama i problemima sa kojima se susreću.

Ministarka Jelena Tanasković se prvo zahvalila domaćici na ukazanom gostoprimstvu, iskazavši zadovoljstvo što je u prilici da prvi put boravi na poljoprivrednog gazdinstva čiji je nosilac žena. “Raduje me što naši današnji domaćini vide mogućnost za napredak, sad je trenutak za ulaganje, svako ko bude razmišljao da ulaže u ovoj godini nema razloga za brigu. Naši domaćini su primer toga, oni razmišljaju o ulaganjima koja do sad nisu mogli da priušte, jer ove godine država daje povrat od pedeset odsto uloženih sredstava.

Danas smo razgovarali o tome šta sve mogu investiciono da urade, pored toga pričali smo o njihovim planovima kad su telad u pitanju. Odlučili su da od četiri prvotelke ostave žensku telad, što nije mala stvar, i za to će u roku od dve godine dobiti od države 800 hiljada dinara, za šta mislim da je više nego ozbiljna pomoć. Pored toga po svakom grlu dobijaju 30 hiljada dinara, umesto do sadašnjih 25, plus subvencija na mleko od 15 dinara po litri, što sve zajedno mislim da su dobri primeri prakse koji govore da u Srbiji nije baš strašno stanje i da nije srpski poljoprivrednik uništen, već da ima čemu da se nada u ovoj godini.

Zadovoljna sam razgovorom koji smo vodili sa domaćinima, a sledi sastanak sa ostalim poljoprivrednicima da vidim šta je to što u Srbobranu eventualno možemo još da pomognemo, da uradimo kako bi se dodatno popravio položaj poljoprivrednih proizvođača”, rekla je po obilasku imanja ministarka Tanasković.

Gordana Ivić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, predstavila je farmu krava koju ima njena porodica, rekla je da je godina bila malo lošija kad je u pitanju kvalitet hrane, ali da su suštinski zadovoljni otkupnom cenom mleka od 78 dinara sa PDV-om, kao i subvencijama koje država daje u ovoj godini. “Sve uplate su redovne, kako od države tako i od mlekare Imlek, kojoj predajemo mleko. Ukupno gledano, zadovoljni smo. Na nama je da radimo, borimo se i uvek se nadamo da će biti bolje”, kazala je domaćica.

Srbobran je pretežno poljoprivredna sredina i zato je poseta ministarke Tanasković značajna za Opštinu, istakao njen predsednik Radivoj Debeljački, u svom obraćanju novinarima. “Srbobranci se veoma interesuju za sve mere koje sprovodi ministarstvo poljoprivrede, kao naravno i resorni sekretarijat. Mi, kao lokalna samouprava, već godinama u nazad subvencionišemo beskamatne kredite, gde se baziramo na male poljoprivredne proizvođače, i to je ono što ćemo nastaviti da radimo u ovoj godini.

Ono što je za Srbobran veoma važno, kad je u pitanju poljoprivreda, jeste veliki infrastrukturni projekat spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje, koji sprovodi Javno vodoprivredno preduzeće ‘Vode Vojvodine’, i on treba da omogući navodnjavanje 6 hiljada hektara obradivih površina. Opština Srbobran sa svojoj teritoriji ima 26 hiiljada hektara obradive površine i negde oko hiljadu petsto aktivnih gazdinstava. što su svakako brojke koje potvrđuju da je poljoprivreda najznačajnija privredna grana kod nas”, napomenuo je predsednik Debeljački.

Projekat koji se čekao dugi niz godina, koji se trenutno realizuje, treba značajno da promeni poljoprivrednu i vodoprivrednu sliku Srbobrana, istakao je danas Srđan Kružević, direkor JVP “Vode Vovodine”. “Zajednički sa Opštinom ovde svake godine ulažemo sredstva u održavanje meliorativnih područija, naravno prisutni smo sa svojim projektima u celoj pokrajini, ali je ono što sada radimo u Srbobranu je vrlo značajno i to treba podvući. Kredit koji je država povukla iz Abu Dabi fonda delom je utrošen na spajanje Krivaje i kanala, i to je jedan od najvećih poslova koji je ovde učinjen.

Od gazdarice ovog gazdinstva mogli smo danas čuti da je prethodna godina bila teška zbog nedostatka padavina, zbog toga je lošija stočna hrana i manji je prinos mleka. Mi se ovim projektom borimo protiv suše, pokušavamo da prevaziđemo te probleme i da svima u tom lancu poljoprivredne proizvodnje omogućimo da se na efikasniji i lakši način bave proizvodnjom hrane. Istakao bih da smo ove godine, kao pokrajina, opredelili ponovo 600 miliona dinara lokalnim samoupravama, sredstva koja ćemo ulagati u sve opštine u pokrajini. Ono što je interesantno je da se u lokalnim samoupravama probudila svest, zahvaljujući svim činiocima koji se bave time, od ministarke do medija, tako da su za prvih 15-ak dana pristigli projekti za već 760 miliona dinara potrebnih sredstava, koje lokalne samouprave žele da povuku u zajedničkim projektima koji se tiču isključivo kanalske mreže”, rekao je Srđan Kružević, i napomenuo da su uz pomoć Pokrajinske vlade i sekretarijata za poljoprivredu obezbeđena sredstva za povećanje budžeta, što znači da se svima može izaći u susret.

Facebook Komentari