Instaliranje nove opreme Dom zdravlja Srbobran

Za samo 4 meseca u Dom zdravlja je uloženo 200 hiljada eura

06. april 2023.

Kategorija: Zdravlje

Pokrajinska vlada je u sredu uručila ugovore zdravstvenim ustanovama za opremanje i infrastrukturne radove, za ove druge je izdvojeno 200 miliona dinara dok je 1.8 milijardi opredeljeno za ulaganja u novu opremu i vozila. Od veće svote izdvojeno je 495 miliona za ustanove primarne zdravstvene zaštite, kojima pripada i Dom zdravlja u Srbobranu, kome je ugovorom pripalo 15.5 miliona dinara za kupovinu novog mamografa.

Po rečima dr Vlasimira Kladara, direktora Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, reč je o savremenom digitalnom uređaju koji daje kvalitetnu sliku i značajan je instrument koji će na duže staze pružiti benefite u dijagnostici kod pacijentkinja u opštini Srbobran.

“Mamograf koji smo do sad koristili je iz, sad već davne, 2008. godine, odradio je svoje, tako da je nabavka novog postala nasušna potreba za našu ustanovu. U poslednje vreme smo na sto pregledanih žena pronalazili dva zloćudna tumora dojke, što je mnogo i može se nazvati epidemijom, zbog čega smo u obavezi da kontinuirano radimo mamografiju, a prelazak sa analognog na digitalni sistem je značajan napredak. Novi aparat brže daje snimke, koristi se do 50 odsto manja doza zračenja, nema upotrebe štetnih hemikalija, bolji je kvalitet slike nego na analognom, povećane su dijagnostičke modulacije slike, moguće je zumirati patološki sumnjivu regiju itd. Da sumiram u jednoj rečenici, ako bi isti kvalitetan radiolog gledao snimke jedog pacijenta, uporedo sa analognog i digitalnog aparata, do 40 odsto su veće mogućnosti za otkrivanje bolesti na novom uređaju, naravno ako takva bolest postoji”, kaže nam dr Kladar.

On napominje da je ovo veliki benefit za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali koristi priliku i da se osvrne na druge novine uvedene u Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić”. “Pre samo mesec dana smo uključili u svoj rad novi biofemijski analizator, koji nam pruža širu paletu dijagnostičkih testova. Aparat je dobijen preko konkursa Ministarstva pravde, iz sredstava oportuniteta, a ministarki zdravlja sam lično uputio zahtev za odobrenje dodatnog mesta u kadrovskoj strukturi, za još jednog laboranta, kako bi građanima mogli raditi veći broj dijagnostičkih pregleda koje sada ne radimo jer smo limitirani brojem zaposlenih, a opremu za rad imamo. Takođe, pre tri meseca, u sklopu ginekološke službe, uključen je novi ultrazvučni aparat, dobijen kroz projekat NIS-a ‘Zajednici zajedno’. Jedan smo dobili pre tri godine, i ovaj je iz iste grupe aparata, ali nešto savremeniji i kvalitetniji.

Pored svega navedenog, pokazalo se da je potrebno dodatno poboljšati laboratoriju, pa smo iz vlastitih sredstava kupili najsavremeniji aparat za analizu krvne slike. Tender je završen i aparat će biti instaliran za meseca dana. Kad sve sumiramo, evidentno je da je u naš Dom zdravlja ušlo nove opreme u vrednosti oko 200 hiljada eura, za nepuna četiri meseca”, evaluacija je trenutnog stanja direktora Kladar dr Vlastimira.

On je pohvalio saradnju koju Dom zdravlja ima sa lokalnim Savetom za rodnu ravnopravnost, koja je dovela do formiranja “Škola za trudnice i roditelje”, koja budućim roditeljima treba da pruži savete iz domena prenatalne i postnatalne zaštite. “To će pomoći novim roditeljima da spremno dočekaju novorođenu bebu, da nauče kako je negovati i pravilno postupati sa njom, To je praksa koju smo odlučili da ustanovimo i da je više ne prekidamo. Edukovaćemo naše medicinske sestre, škola će već u aprilu zaživeti i kontinuirano će dočekivati generacije budućih roditelja”, kazao je dr Kladar, i najavio nove akcije u narednom periodu. Jedna od njih uključuje preventivne dermatološke preglede za građane Srbobrana.

Facebook Komentari