Srbobran ne zaboravlja svoje heroje

24. mart 2023.

Kategorija: Crkva, Društvo, Lokalna samouprava

Obeležavanje godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju danas je svečano upriličeno u porti i hramu Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

Pomen stradalima održan je u crkvi, a zatim i pred spomen obeležijem koje je posvećeno svim junacima poginulim u ratovima devedesetih godina. Pored najviših predstavnika lokalne samouprave, prisutni su bili i gosti iz drugih mesta, predstavnici pokrajinske administracije, vojske i policije, boračkih udruženja iz Vojvodine, političkih stranaka i brojni građani okupljeni u nameri da se na dan početka poslednjeg velikog stradanja srpskog naroda poklone žrtvama.

Ispred hrama Srpske pravoslavne crkve okupljenima se obratio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, sledećim rečima: “Dvadeset i četiri godine su prošle od NATO agresije na našu zemlju, godine su prošle ali mi ne zaboravljamo. Na današnji dan odajemo pijetet svim nevino stradalim žrtvama nemilosrdnog i bezdušnog rata koji se nadvio nad našim gradovima i selima, nad našim narodom koji je kroz svoju istoriju više puta stradao i dizao sebe iz pepela.

U vazdušnim napadima na SR Jugoslaviju, koji su trajali od 24. marta do 10. juna 1999. godine, stradalo je 1000 pripadnika vojske i policije, 2000 civila među kojima je bilo žena i dece. Devetnaest na jednog, država Nato pakta, bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, bacali su bombe koje su padale i uništavale naše bolnice, škole, mostove, spomenike kulture i privredne objekte. Kako opravdati agresora, kako razumeti um vojnika koji gađa voz u pokretu ili autobus prepun putnika? Ne može se razumeti, a takva pitanja su ona na koja do danas nismo dobili odgovor jer takvi zlikovci nikada i nigde nisu odgovarali.

Milicu Rakić, koja je sa svega tri godine sedela na noši u kupatilu svoga doma kada ju je deo kasetne bombe pogodio i usmrtio, nikada nećemo zaboraviti, ni Milicu ni sve druge žrtve bezdušnog terora NATO agresora. Među njima su bili i naši sugrađani Siniša Laušev, Aleksandar Bajin i Ranko Pantelić.

Danas, 24 godine kasnije naša zemlja je na putu napretka, ali ponovo između interesa velikih sila, kao što je to bilo mnogo puta kroz istoriju. U vremenima kada se svet menja pred našim očima, Srbija je ponovo na iskušenju i zato je potrebna mudrost u donošenju odluka, ali i jedinstvo koje donosi lakšu poziciju našoj zemlji da savlada sve prepreke na koje naiđe. Kultura sećanja nas uči i pomaže u razumevanju događaja koji su danas deo naše istorije, ali je najvažnije da nikada ne zaboravimo, jer je to najmanje što se od nas očekuje. Neka je večna slava i hvala svim nevino stradalim žrtvama NATO terora“, rekao je Radivoj Debeljački.

Nakon govora, Debeljački je položio venac pod spomenik posvećen stradalim herojima Srbobrana, i poklonio im se u ime svih građana opštine Srbobran, a zatim su to redom učinile delegacije: Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Vojska Srbije, MUP Republike Srbije, Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran, URVI Žabalj, URVI Kneževac, Ravnogorski pokret Srbobran, SUBNOR Srbobran, Udruženje boraca 1991-1999 “Hrabri borci”, Srpski veterani Republike Srbije, Srpska napredna stranka Srbobran, Socijalistička partija Srbije Srbobran.

Besedu povodom sećanja na 24. mart 1999. godine, je održao sveštenik Jovan Kezan, svečanu notu je svojom pesmom dao Hor OŠ “Vuk Karadžić”, vođen dirigentskom rukom nastavnice Aleksandre Šuntić, a u pratnji soliste na gitari Ilije Zeca. Na početku programa deca su pevala himnu “Bože pravde”, dok su za kraj izveli “Tamo daleko”. Program je vodila Nataša Slepčev, članica Saveta MZ Srbobran.

Veći broj fotografija sa današnjeg skupa možete pronaći u našoj galeriji na facebook stranici Srbobran Danas.rs.

Facebook Komentari