Uklanjanje divlje deponije dobar je primer saradnje sa građanima

21. mart 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Navika da se otpad odlaže na isključivo za to opredeljenim mestima trebalo bi da je davno usvojena civilizacijska tekovina, ipak zbog onih kojima je to i dalje strano, JKP “Graditelj” je danas u Srbobranu od otpada očistio parcelu u samom naselju.

Ovo nije prvi put da se to čini, na nekim mestima su nesanitarne deponije uklanjane po 3-4 puta, nesavesno ponašanje pojedinaca nije samo loš primer već i ruži ukupnu sliku o Srbobranu, a o negativnom uticaju po životnu sredinu i zdravlje ljudi da se i ne govori.

Danas su sa radnicima Javnog komunalnog preduzeća “Graditelj” na teren izašli i opštinski čelnici, baš sa namerom kako bi se skrenula pažnja na ovaj problem, i kako bi se poslao apel tim pojedincima, da to više ne čine.

“Ova akcija je sprovedena na inicijativu građana, i prva je od brojnih koje ćemo sprovoditi u narednom periodu jer želimo aktivnije da se uključimo u čišćenje naših naseljenih mesta, u održavanje zelenih površina, puteva, u saniranju udarnih rupa. Kao što su građani mogli da primete, rađeni su nedavno državni putevi, a u narednom periodu sledi isti posao na lokalnim putevima. Sa ovim lepim vremenom i sa ovog mesta, želimo da krenemo u uređenje, možda ovo nije posao velikog intenziteta u poređenju sa nekim investicionim ulaganjima, ali je svakako važno da se učini. Važno je da svaki poziv građana shvatimo ozbiljno, da pristupimo problemu i da ga rešimo. Pozivam ljude da prijave probleme na teritoriji naše opštine. Nekoliko nesanitarnih deponija van naseljenih mesta smo već uklonili, na žalost pojedine lokacije se iznova pojavljuju kao problem, i zato apelujem na građane da povedu računa o tome. Neki naši sugrađani nisu u dovoljnoj meri svesni kakav problem čine, i molim ih da to više ne rade”, rekao je predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, u naselju Jamure, gde je deponija uklonjena danas. On je pozvao svoje sugrađane da, ukoliko imaju problem sa odlaganjem komunalnog otpada, samo pozovu komunalno preduzeće i svima će se izaći u susret.

Da je akcija dobar pokazatelj zajedničke brige za sredinu u kojoj živimo, istakao je Miloš Jovanović, direktor JKP “Graditelj”, koji je uz predsednika Debeljačkog, i zamenicu predsednika Opštine Srbobran, Milicu Zarić, izašao na teren.

“Kad kažem da je ovo zajednička akcija, tu ne mislim samo na Opštinu i JKP ‘Graditelj’ koji su uzeli na sebe da uklone divlju deponiju, već i na građane koji su prijavili da takav problem postoji. Zahvalni smo građanima koji su nam skrenuli pažnju, tako pozivam i druge da učine isto, ako u njihovom komšiliku postoji sličan problem. Pridružujem se apelu da se prestane sa tim lošim navikama, da se otpad ne odlaže na mestima koja za to nisu namenjena. Ukoliko građani vide da neko to čini, a ne žele da ga opomenu lično, pozivam ih da jave nama i mi ćemo to učiniti. JKP ‘Graditelj’ se maksimalno trudi da naša opština u sva tri naseljena mesta bude što čistija, pristojno okruženje za život. Nabavili smo kontejnere za odlaganje građavinskog otpada i svaki građanin ima priliku da ih zatraži kako bi se rešio svakog šuta koji ima, to radimo brzo i efikasno. Hoćemo da prednjačimo u čistoći, stalo nam je do ekologije, do zdrave životne sredine za sve nas“, poručio je Jovanović, ali i najavio da će “Graditelj” od sledećeg meseca krenuti u akciju prikupljanja ambalažnog otpada, primarne separacije staklene i PET ambalaže..

Facebook Komentari