Veče za pamćenje, knjiga za preporuku

18. mart 2023.

Kategorija: Kultura

Galerija Doma kulture večeras je bila mesto održavanje jedne od lepših književnih večeri poslednjih godina u Srbobranu. Svoju zbirku pesama ponudio je publici Srbobranac Marko Sekulić, pisac koji rodoljublje odlično razume, čemu svedoče upravo stihovi koje je objavio.

Zbirku pesama „Princip slobode“ posvetio je Mladobosancima, onoj dvadeset petorici momaka koji su zbog umešanosti u Sarajevski atentat na austougarskog prestolonaslednika, osuđeni mimo pravde i prava. Marko nije samo napisao pesme koje su inspirisane ovim delom istorije svog naroda, on je do detalja istražio, saznao sve što je mogao o temi koja ga je okupirala, a tek potom na emocijama što su ga držale pisao pesme. Neke od njih nose imena tih mladih ljudi, naravno Gavrila Principa na prvom mestu, i svaka od njih zvuči kao da su ti momci reči u pero diktirali Marku Sekuliću.

Želeo je autor ovom zbirkom da iskaže ljubav prema svojoj zemlji i narodu, kao i poštovanje prema onima o kojima je pisao, jer oni to zaslužuju. Sekulić na taj način održava sećanje na njih, na žrtvu koju su dali i njom utabali puteve slobodi, onoj koju su sanjali, ali je nisu dočekali.

Sam autor nije mnogo govorio tokom promocije, radije je pustio da o njemu govore pesme kroz recitale Nade Nikolić, Nade Šarčev i Gorana Blagojevića. O njemu i njegovom radu govorile su moderatorke, takođe njegov izdavač – Dejan Spasojević, kao i njegova recenzentkinja i koleginica pesnikinja – Jasna Milenković.

Marko se u jednom trenutku jeste obratio publici, koja je ispunjavala Galeriju Doma kulture, ali samo kako bi izrazio zahvalnost svima onima za koje smatra da su doprineli njegovom uspehu, objaviti knjigu to sigurno jeste, bilo da su ga usmeravali, podučavali, voleli ili ohrabrivali. Jednako skromno, sa željom da svima izađe u susret, ostao je da piše posvete i potpisuje knjige svima koji su želeli da je imaju u svom domu.

Članovi kulturno-umetničkog društva “Svetozar Marković” iz Novog Sada, na poseban način su učinili ovu promociju knjige posebnom. Kvartet mladih muzičara je izvođenjem srpskih rodoljubivih pesama otvorio i zatvorio veče, te sa još dva muzička intermeca između, pružio publici nezaboravno, gotovo koncertno iskustvo.

Svakako veče za pamćenje, a knjiga za preporuku.

Facebook Komentari