Srbobran će u Baču predstavljati 6 recitatora

15. mart 2023.

Kategorija: Deca, Kultura

Opštinska smotra recitatora, “Pesniče naroda mog”, održana je u Narodnoj biblioteci 14. marta uz učešće učenika svih pet škola sa teritorije opštine.

Najbolji recitatori Nadalja, Turije i Srbobrana okupili su se u čitaonici biblioteke i pokazali najbolje od sebe, kako bi bili izabrani za učešće u zonskoj smotri koja će biti organizovana u Baču. Opštinu Srbobran će tamo predstavljati po dva recitatora iz svake kategorije, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci. Najbolji su bili, i za pobednike proglašeni, sledeći učenici: Sara Marijanski, Žofia Blažanjik, Teodora Pavlov, Dorina Bakoš, Biljana Jacić i Teodora Momčilović.

Srbobranski pesnik Goran Blagojević kaže da mu je ova smotra bila posebno lepa i da uvek uživa kad vidi da poeziju ima ko da nasledi i neguje. “Posle dve godine pauze zbog opravdanih razloga, napokon budimo jednu lepu priču, a to svakako jeste poezija. Ona je jedan od najlepših oblika izražavanja u umetnosti, a kad to deca rade, nevina, nežna i naivna, onda to dodatno budi nadu za neko novo sutra. Poezija je jedno utočište i ishodište, baviti se s njom je i beg od svakodnevice. Decu nam otimaju ludosti modernog vremena i sve manje je prisutno izlivanje nežnosti, jer je to danas nepopularno. Biti romantičan, biti pesnik nije ‘in’, što je kontradiktorno, jer svi vole da im se uputi neka lepa reč.

Danas sam čuo puno lepih stihova, koji uvek bolje zvuče kad neko ume da ih dobro interpretira, a toga je ovde bilo dosta. Zaista sam uživao slušajući našu decu kako recituju, čak su mi i njihove greške lepe, kao i sve ono što trema nosi, jer to su deca i tako treba, drugačije se ne može napredovati. Važno im je dati vetar u leđa, mislim da to ovakvim radom i činimo. Pobednicima smotre želim uspeh u Baču i nadamo se lepim uspesima”, rekao je nakon takmičeja u biblioteci, pesnik Goran Blagojević.

Facebook Komentari