Prva samostalna izložba Nikole Dragina

14. mart 2023.

Kategorija: Kultura

Prva samostalna izložba Nikole Dragina, akademskog slikara i vajara iz Ade, privukla je brojnu publiku u Galeriju Doma kulture Srbobran, gde je održana 13. marta.

Svečanost otvaranje izložbe upotpunjena je muzikom i stihovima, Lena Fišteš je svirala klavir dok je recitovala Nada Šarčev. Skup je otvorio direktor Doma kulture, Dejan Korceba, a pored umetnika, sa nekoliko reči se obratila i Valerija Barna, likovni kritičar iz Ade.

Ipak, najvažnije je bilo čuti umetnika, nije mala stvar prvi put izlagati samostalno, potrebno je da stvaralac iza sebe ima karijeru i radove koje bi predstavio, a Nikola Dragin to očigledno ima.

Moja prva izložba na jednom mestu objedinjuje radove koje sam stvarao tokom akademskih studija, ali i u kasnijem periodu, sve do današnjeg dana. Mislim da će publici biti zanimljivo da na istoj izložbi pogleda crteže i skulpture, a ono što odlikuje ove eksponate jeste raznovrsnost. Skulpture su rađene u gipsu, glini i jedna u bronzi, a predstavljaju neke realne stvari, neke koje su plod mašte ali je na prvi pogled jasno šta predstavljaju, dok ima i onih koje su potpuno apstraktne. Motivaciju pronalazim u različitim stvarima, za jednu meni najdražu koja je postavljena u Adi, a ovde imamo odlivak u gipsu, inspirisala me je zaštita životne sredine, odnosno reka Tisa i kako da zaštitimo život u njoj. Na njoj su predstavljene tri vrste ribe koje polako nestaju, kao i sav život u reci. Kad su crteži u pitanju, primetno je da se razlikuju u koliroti, što opet daje određenu raznovrsnost. Koristim boje koje u tom trenutku reflektuju neku emociju, radim onako kako se osećam, a motivi nastaju iz moje reakcije na prostor preda mnom. Koristio sam suvi pastel i ugalj”, rekao je Nikola Dragin, napominjući da njegovi radovi predstavljaju njega samog.

Važno je bilo čuti i domaćina izložbe: “Čast nam je i zadovoljstvo što je mladi umetnik Nikola Dragin odabrao baš Srbobran i Galeriju našeg Doma kulture za prvu samostalnu izložbu crteža i skulptura. Trudimo se da uvek budemo otvoreni za mlade talente, za ljude koji se bave umetnošću, a i oni prepoznaju našu instituciju kao mesto gde mogu prezentovati svoj rad”, rekao je Dejan Korceba na otvaranju izložbe.

Izložba je dostupna posetiocima sve do 26. marta.

Facebook Komentari