Bili smo na 8. Zmajevom festivalu nauke

11. mart 2023.

Kategorija: Škola

Jedinstvena školska manifestacija, po kojoj je Ustanova za osnovno obrazovanje dece “Jovan Jovanović Zmaj” postala poznata u poslednjoj deceniji, okupila je učenike iz cele opštine Srbobran kako bi se divili čudima nauke.

“Zmajev festival nauke” održan je u petak, 10. marta, po 8. put, nakon tri godine pauze usled epidemioloških normativa postavljenih zbog korona virusa. Kao i do sad izložbe su organizovane u kabinetima fizike, hemije, biologije, matematike, istorije, geografije, stranih jezika, gde je đaci i profesori svaki nastavni predmet na zanimljiv način predstavljali posetiocima, vrlo često interaktivno poput izložbe programiranja i robotike.

“Posetiocima smo ove godine omogućili da obiđu čak 12 štandova, posebno smo ponosni što nam posetioci i predavači dolaze iz drugih osnovnih škola, čak i iz druge opštine, poput učesnika iz OŠ ’20. oktobar’ iz Vrbasa. Mini izložbu i predavanje održali su i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i docenti i doktorandi sa Poljoprivrednog fakulteta”, kaže nam Adrijana Vereš, nastavnica biologije, koja je uz nastavnicu mađarskog jezika i književnosti, Lenke Gluvakov, idejn tvorac i organizator fastivala.

Kako bi svi posetioci imali priliku da vide što veći broj izložbi i eksponata, podeljeni su u dva termina, prvo su u školu dolazili učenici nižih razreda i mlađa deca, a potom viših razreda i građanstvo. Deca su najviše uživala u kratkim eksperimentima, filmovima i kvizovima, za čiju pripremu je bilo zaduženo desetak nastavnika i čak pedeset učenika, svi zajedno zaljubljeni u nauku i puni želje da tu ljubav prenesu svim znatiželjnim licima.

“Festival je izuetno popularan među decom, njima sve ovo izgleda kao zabava i igra, a zapravo je mnogo više od toga. Ovaj festival je sinonim za razvijanje radoznalosti, ljubavi prema nauci i prema celoživotnom učenju. Ovo je ujedno i profesionalna orijentacija, neko će možda baš zbog ovoga odlučiti da postane fizičar, hemičar, veterinar. Postoji i korelacija između predmeta, ispunjavaju se skoro sve međupredmetne kompetencije i sve to kroz vršnjačku edukaciju, igru i zabavu u savremenim učionicama. Posebno nam je drago što nam dolaze i deca vrtićkog uzrasta pa čak i mlađi.

Naša škola može mnogo toga da ponudi, imamo i muzička takmičenja, moćno-voćne i sportske dane, čuvenu akciju ”Papirko’, festival, brojne vannastavne i slobodne nastavne aktivnosti, i to sve na srpskom i na mađarskom jeziku”, sa potpunim pravom pohvalila je školu u kojoj radi Adrijana Vereš.

Ona je zahvalnost iskazala svim organizacijama i privatnim preduzetnicima koji su pomogli da se održi “Zmajev festival nauke”, na prvom mestu Opštini Srbobran, glavnom pokrovitelju manifestacije, kao i sponzorima: “Delišs”, „Grande XXVII“, “As Dom plus” i “Tuk plus”.

Facebook Komentari