KOBASICIJADA u Turiji – Drugi dan: Najduža kobasica 2023. godine ima 2.039 metara

25. februar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda, Turizam, Zabava

Subota na 39. KOBASICIJADI u Turiji neće možda ostati upamćena kao najposećenija, usled kiše koja je padala čitavog dana deo programskih aktivnosti je morao biti otkazan, ali ne i one čije je održavanje tradicija i glavna su obeležija manifestacije.

Najduža svetska kobasica od 2.039 metara iznesena je pred publiku ovog 25. februara 2023. godine, a “39. Kobasicijadu” je otvorila Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije.

“Žao mi je što smo pod kišobranima i što nas nema u još većem broju, ali svakako je u Turiji prelepo. Znam da ste vredan i radan narod, uverila sam prilikom akcija pošumljavanja u kojim sam i sama učestvovala u ovom kraju, i zato vam čestitam na organizaciji manifestacije i na dužini kobasice u ovoj godini, jer znam da je svake godina duža za metar.

Zahvaljujem se organizatorima i predsedniku Opštine Srbobran Radivoju Debeljačkom na pozivu, posebna je čast biti u Turiji, a posebno me raduje što vidim da kiša ne može uništiti dobru atmosferu i energiju Kobasicijade. Ministarstvo poljoprivrede pruža svu podršku malim proizvođačima koji čuvaju našu tradiciju i kulturu, kao što je ova u Turiji, sa njenim vrednostima treba upoznavati Evropu i svet. Imamo izraženu kulturu domaćih recepata, i sama sam kolekcionar recepata svoje bake, a tako se i ova manifestacija bazira na receptima koji se dugo čuvaju”, rekla je prilikom otvaranja manifestacije ministarka Tanasković, a zatim je po tradiciji presekla rekordersku kobasicu.

Odmah nakon toga ona je u društvu Radivoja Debeljačkog, predsednika Opštine Srbobran, i Željka Popića, predsednika Udruženja “Kobasicijada”, prešla u zgradu Mesne zajednice Turija gde je održana velika konferencija za medije.

Predsednik Debeljački se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede na podršci, ne samo oko najveće gastronomske manifestacije u pokrajini, već i prilikom realizacije brojnih drugih projekata. Zahvalnost ide i Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i Pokrajinskoj vladi, uz čiju je podršku organizovana “Kobasicijada” u 2023. godini.

“Kobasicijada je jedan od najznačajnijih događaja u našem kalendaru. Trudimo se da iz godine u godinu napredujemo u organizaciji, ne samo u obaranju rekorda, već i u svim drugim segmentima važnim da bi ovakva manifestacija privukla što veći broj posetilaca. Poenta je da budemo prepoznatljivi na mapi turističko-gastronomskih manifestacija i svake godine za neki segment povećamo i proširimo ono što smo pružali. Mislim da smo i ove godine uspeli, iako nas je vreme omelo, da budemo na visini zadatka, atmosfera je dobra, ali, pre svega, uspeli smo da održimo tradiciju i ponovo privučemo veliki broj posetilaca”, rekao je novinarima Radivoj Debeljački.

Predsednik Udruženja Kobasicijada, Željko Popić, kazao je da je zadovoljan svime što je urađeno, organizacija je bila bersprekorna, a na vremenske prilike ipak se ne može uticati.

“Svake godine nam je kobasica duža za jedan metar, a za ovu kobasicu je bilo potrebno da nedelju dana konstantno radi po 20 ljudi, 20 u prepodnevnoj i 20 u popodnevnoj smeni, kako bi od 28 krmača, odnosno od 2.500 kilograma mesa, bila napravljena jedna kobasica.. Nije lako, ali mi to radimo sa zadovoljstvom jer to volimo. Praktično se svih ovih godina takmičimo sami sa sobom u pravljenju što duže kobasice, ko god napravi dužu kobasicu mi ćemo ipak napraviti uvek dužu bar za metar.

Udruženje postoji 39 godina i uvek držimo kvalitet kobasice, da nije kvalitetna ne bi opstala na tržištu. Ima puno kobasičara koji prave sličnu kobasicu, ali mi smo najbolji i to dokazujemo na raznim takmičenjima u Srbiji i regionu, gde smo uvek prvi, retko kada drugi. Kvalitet postoji kao i receptura, star 39 godina, koji su nekada naši stariji mesari smislili, a mi mlađi se pridržavamo toga i imamo zagarantovan uspeh. U gostima su nam udruženja iz Bekeščabe iz Mađarske, drugo je iz Pečuja, iz Samobora iz Hrvatske, iz Istre, Sveti Petar u šumi, iz Cemnice iz Slovenije, iz Republike Srpske i Federacije BiH. Imamo goste iz Rumunije, sa svih strana, i svi su u Turiji da bi se družili i razmenili iskustva iz spravljanja kobasica”, sa zadovoljstvom u glasu saopštio je Popić.

Iako koncerta Seke Aleksić nije bilo, kao ni nastupa kulturno-umetničkih društava, takmičenja nisu izostala jer ona su srž postojanja, osnova oko koje je “Kobasicijada” sazdana.

U konkurenciji suvih kobasica postoje tri kategorije takmičenja, za svaku su ranije predati uzorci, a žiri je birao po tri prvoplasirane kobasice.

Među industrijskim kobasicama najbolji su bili:

  1. MZR Vujević
  2. MZR Lemešanka
  3. MZR Dragana Šovljanski.

Domaće kobasice van Turije najbolje su predstavili:

  1. Nenad Radin iz Stapara
  2. Nemanja Radin iz Stapara
  3. Dragana Šovljanski iz Bajše.

Najvažnije takmičenje u suvim kobasicama bilo je ipak ono lokalno, gde su se međusobno nadmetali sami “Turinci”:

  1. Nemanja Balint
  2. Dejan Jandrić
  3. Zoran Drapšin.

Najbrži u jedenju kobasice je bio Milan Kosić iz Čuruga. Nagrada za gosta koji je stigao iz naudaljenijeg mesta pripala je Zoranu Sarafilovskom iz Ohrida, Severna Makedonija.

Facebook Komentari