Predstavljena druga knjiga Lasla Parackog

24. februar 2023.

Kategorija: Kultura

Knjiga na mađarskom jeziku “Priče o nama”, izdata od strane spomen kuće “Nandor Gion”, predstavljena je u Narodnoj biblioteci u četvrtak 23. februara 2023. u prisustvu brojnih Srbobranaca.

Objavljena u tiražu od 100 primeraka, na kvalitetnom papiru i sa kolor štampom, ova knjiga je deveta monografija koja svedoči o Srbobranu, ujedno i druga izdata knjiga koju potpisuje novinar iz Srbobrana – Laslo Paracki. Ona uključuje veliki broj izabranih tekstova koji su prethodno objavljeni na portalu szenttamas.rs, a svedoče o periodu od poslednjih 10 godina.

“Naš portal pokrenut je s ciljem da obezbedi informisanje građana Srbobrana na mađarskom jeziku. Sajt je službeno krenuo sa radom na katolički Badnji dan – 24. decembra 2012. godine. Važna podrška je stigla i od Deže Nemeta, koji je u to vreme osnovao Spomen kuću Nandora Giona, i uz pomoć IT stručnjaka, publikovani su prvi tekstovi. Ljudi su se prijatno iznenadili i polako se navikli na činjenicu da na sajtu uvek ima svežih vesti i fotografija. Vredelo je truda i rada, broj posetilaca je stalno bilo u porastu, čitali su nas u celom svetu, a kao mali lokalni portal, postali smo popularni. Od 2014. godine smo registrovani u APR-u i ja sam se tada potpuno posvetio ovom poslu.

Deže Nemet je radio tehnički deo i brinuo se za konkurse i finansije, dr Hargita Horvat Futo je lektorisala tekstove, a ja sam odlazio na terene, sakupljao informacije, pisao i slikao. Da portal raste shvatio sam kada su mi iz Budimpešte, Orošhaze, Janošhalme, Segedina i drugih gradova javili da nas prate, preuzimaju i objavljuju vesti koje pišem. Ponosni smo što je ova mala ekipa od ničega stvorila lokalni portal na mađarskom jeziku, te smo za desetogodišnjicu odlučili kroz knjigu ostavimo neki trag budućim naraštajima, da smo radili, beležili, slikali, zapisali i objavili deset godine istorije Srbobrana. Tako od 7.800 objavljenih na portalu, u knjizi se nalaze 82 pažljivo odabrana teskta sa fotografijama iz svih oblasti društvenog, civilnog, verskog, sportskog života našeg mesta”, pojasnio je Paracki.

Deže Nemet, još jedan svakodnevno angažovani pojedinac u uspešnom radu sajta, istakao je da uz osvrt na proteklih deset godina, slobodno se može reći da su ostvareni svi zacrtani ciljevi.

“Što se tiče statistike, za ovih deset godina na portalu je objavljeno više od 7.800 tekstova, i više desetina hiljada fotografija. Pre svega, fokusirani smo na opštinu Srbobran i na mađarsku zajednicu koja u njoj živi. Izveštavali smo o svim važnim događajima u našem mestu, od prvog dana pandemije smo pratili situaciju na terenu, obaveštavali građane o merama predostrožnosti, pratili smo nastavu na daljinu u školama.

Preko našeg sajta rimokatolički sveštenik Tibor Žunji obaveštava vernike o terminima misa i svega, sve što je vezano za crkvenu zajednicu, pratimo rad skoro svih civilnih udruženja u opštini, rad lokalne samouprave. Zalaganjem smo u potpunosti dokazali da možemo informisati građane mađarske nacionalnosti o svim segmentima života u našoj opštini. Voleli bismo da još bolje pratimo potrebe čitalaca i tehnološki razvoj, ali sve to zahteva više novca i više rada, a sve je teže obezbediti finansijska sredstva. Nadam se da ćemo i to uspeti da prevaziđemo u narednom periodu”, rekao je Nemet.

Facebook Komentari