KOBASICIJADA 2023: Nagrada za najbolju kobasicu ostaje u Turiji (dan 1.)

24. februar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Zabava

39. KOBASICIJADA u Turiji startovala je 24. februara 2023. godine na najbolji način, nastupom najmlađih stanovnika ovog prelepog sela, zatim je uslediolo takmičenje u pravljenju kobasice koje su osvojili domaćini, dok su popodne i uveče koncertima tamburaških orkestara posetioci zagrejani za ono što ih očekuje u subotu.

Sportska dvorana u Turiji okupila je veliki broj majstorskih ekipa iz Srbije, ali i iz Mađarske i Hrvatske, svaka sa svojim tajnim receptom došla je u srce Bačke sa idejom da je njihova kobasica najbolja. Bez sumnje sve kobasice napravljene danas u Turiji, između 14 i 15 časova, su vrhunske, nijanse jarke crvene boje i blaga ljutina zamešanog mesa odnele su prevagu kod žirija.

Šampionski kvalitet svežeg gurmanskog specijaliteta u crevu još jednom su prezentovali majstori iz Turije, njihova ekipa Moto klub “Kneževina Turija” osvojila je pehar za prvo mesto. Drugo mesto osvojila je komšijska ekipa “Csabai kolbászklub” iz Bekeščabe (Mađarska), a treće mesto pripalo je timu “Šidska kobasicijada”, naravno iz prijateljskog Šida.

Čim su se saznala imena najboljih kobasičara, moglo se početi sa koncertima, iako su tamburaši neprestano bodrili takmičare, muzicirajući međ stolovima u sportskoj sali, prava zabava je sledila na bini pred zgradom Mesne zajednice Turija. Petočlani tamburaški sastav “Srce Bačke” počeo je da svira i odmah okupio, do tad, po glavnoj ulici razasute posetioce. Retko ko je odoleo laganoj muzici i pitkim stihovima turijskog orkestra.

Istim ritmom nastavljeno je i od 18 časova, kad su pred publiku izašli “Gospon tamburaši”, svima poznati kao “Balaševićevi svirci”. Orkestar iz Novog Sada, sa dobro poznatim repertoarom, razgalio je duše okupljenih i pokazao da kultura, tradicija i fini maniri Vojvođana nisu nestali. Finih ljudi svuda ima, samo ih treba pronaći i okupiti, Turija je to danas uspela da učini.

Koncert Seke Aleksić je nažalost otkazan zbog loših vremenskih prilika.

Facebook Komentari