Debeljački: Srećan vam Dan državnosti.

15. februar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, čestitao je danas svim građanima Srbobrana, Turije i Nadalja 15. februar – Dan državnosti Srbije.

“Okupljajući se oko iskre slobode i svih vrednosti koje su našem narodu donele prvo 1804. godina i junaci srpske revolucije, zatim 1835. i Ustav Knjaževstva Srbije, pa kroz sve bitke i pobede u dva veka dugoj istoriji moderne Srbije, i danas imamo obavezu da bezuslovno čuvamo i činimo sve za državu koju su nam preci ostavili i koju dugujemo onima koji dolaze za nama. Za Srbiju slobodnih ljudi, za Srbiju u našim srcima, za Srbiju svih njenih građana, za Srbiju pred kojom je budućnost; srećan vam Dan državnosti”, navodi se u čestitki Debeljačkog.

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Facebook Komentari