Dr Milka Karać: Za naše žene potpuno besplatni mamografski i ultrazvučni pregledi

10. februar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Na inicijativu Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, uz pomoć Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Srbobran i nesebičnost dr Milke Karać, koja je kapacitete svoje Specijalističke radiološke ordinacije “Centar 3” stavila u službu opšteg dobra, rešen je trenutni kadrovski problem koji ima ustana primarne zdravstvene zaštite u Srbobranu.

Građanke Srbobrana, Turije i Nadalja koje žele, i dalje mogu u Domu zdravlja u Srbobranu obaviti skeniranje mamografom, dok će očiitavanje snimka, kao i dodatne ultrazvučne i kliničke preglede dojke, potpuno besplatno moći da dobiju u privatnoj ordinaciji dr Karać.

“Odlaskom dr Milke Karać iz našeg Doma zdravlja 2016. godine, i prelaskom u privatnu praksu, i kod nas se promenio način rada. Dolazili su radiolozi po pozivu, a to nikad ne može biti isto kao kad imate stalno prisutnog radiologa. Mi smo specijalizirali jednu koleginicu, dr Hušći, ali je ona trenutno na porodiljskom odsustvu, tako da smo morali pronaći novi način da ženama iz opštine Srbobran obezbedimo kontinuitet u mamografiji. Postala je prava sreća i privilegija da negde možete uraditi mamografski pregled, zapušeni su instituti i bolnice, i mi i brojni drugi domovi zdravlja, ako želimo da budemo odgovorni, moramo obezbediti alternativu kako bi se naše pacijentkinje redovno pregledale. Procenjujući situaciju, a s obzirom da imamo pristojan analogni mamograf sa kog snimak mogu da gledaju isključivo iskusni i licencirani radiolozi, razgovarao sam sa predsednikom Opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim i zamenicom predsednika Milicom Zarić i zamolio ih da se kupe reagensi, što je i učinjeno, a kod koleginice Milke Karać sam došao da je zamolim da nam pomogne u ovoj situaciji.

Milka je jedna humana žena, ne samo da je prihvatila da obalja mamografske preglede, već je ponudila da obavi i ultrazvučni pregled svakoj ženi koja dođe, kao i klinički pregled, tako da će svaka pacijentkinja biti detaljno obrađena po pitanju bolesti dojke. Ordinacija koju vodi Milka Karać će nas ove godine spasiti, nas kao odgovorne ljude koji brinu o zdravlju Srbobranaca, a spasiće i živote naših žena donirajući 250 kompletnih ultrazvučnih, kliničkih i mamografskih pregleda dojke”, tokom današnje posete ordinaciji “Centar 3”, rekao je dr Vlastimir Kladar, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”. On je dodao da je Dr Milka Karać dugo godina bila je deo tima srbobranskog Doma zdravlja i uvek se sa posebnom odgovornošću odnosila prema zajednici u kojoj živi i radi.

“Dugo radim ovaj posao i jako dobro poznajem naše žane. Ono što mogu reći je da od 30 žena koje sam već pregledala, samo njih pet se redovno kontrolišu, a među preostalih 25 je bilo i onih koje nikad ranije nisu bile na pregledu. Želja nam je da dođe što više takvih žena, koje nemaju običaj da odlaze na preglede, jako je to važno i ja im to objasnim kad dođu, da treba da dođu i dogodine i da stvore naviku odlaska kod lekara, a, naravno, i da obavljaju samopreglede u svom domu. Mislim da su mnoge shvatile ozbiljnost situacije.

Skrining mamografija je pregled koji se obavlja kod žena koje nemaju tegobe, često se na tim filmovima pojave neke senke koje zahtevaju dalju dijagnostiku, bude dovoljan klinički pregled, možda i ultrazvuk, kako bi se utvrdilo da li ima nekih promena. Ja ne želim da našim ženama samo očitam mamografski snimak koje donesu iz Doma zdravlja i da ih onda u slučaju neke senke šaljem dalje, da se maltretiraju i dodatno plaćaju preglede, već sam tražila da svakoj ženi koja dođe kod mene završim kompletan pregled, ultrazvučni i klinički, dam dijagnozu kako bi znale da li su zdrave ili je potrebno da idu negde dalje. Takođe, naučim svoje pacijentkinje kako same da se pregledaju. Stvarno želim da pregledam naše žene i to u što većem broju”, poručila je dr Milka Karać.

Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, zahvalila je u ime cele lokalne zajednice, Opštine Srbobran koju predstavlja, kao i u ime svih žena, dr Karać na humanosti i nesebičnosti, posebno zbog vrednosti same akcije koja se tiče zdravlja populacije.

“Prvo – pregledati 250 žena nije mali broj, drugo – za veliki broj žena su to ozbiljni finansijski izdaci, a ona je to donirala našoj zajednici. To je veliki poklon koji se ne meri samo u stotinama hiljada dinara, samo zamislite koliki je benefit ako se kod neke žene otkrije karcinom na vreme i tako joj se spase život. Nakon razgovora sa direktorom Doma zdravlja, obezbedili smo preko Saveta za rodnu ravnopravnost, potrebni materijal, i već sad mogu reći da ćemo nastaviti sa tom praksom kako bi što više žena bilo obuhvaćeno.

Činimo i druge stvari kad je u pitanju zdravlje naših žena, ove godine smo po prvi put obezbedili dodatna sredstva za Papa test, kako bi žene koje ga nisu radile tri i više godina to mogle da učine, a naš ginekolog, dr Snežana Erceg, ih je sve lično pozivala da dođu. Želja nam je da kod naših žena stvorimo tu naviku, da više vode računa o svom zdravlju, prevencija je najvažnija”, mogli smo čuti od Milice Zarić.

Na akciju pregleda na karcinom grlića materice koja je sprovedena krajem 2022. godine, podsetio je dr Kladar. “Savetovao sam predsedniku Opštine, Radivoju Debeljačkom, i zamenici predsednika, Milici Zarić, da ukoliko žele nešto značajno da učine za narod, a naročito za naše žene, da se obezbedi besplatni Papa test i da taj nalaz pogleda i subspecijalista ginekološke citologije. Kad se taj nalaz vrati ginekologu, on i pacijentkinja mogu biti sigurni u dijagnozu. Ako na svim ovim pregledima otkrijemo samo jednu lošu priču i sprečimo loš kraj, učinili smo veliku stvar, u ljudskom i materijalnom smislu za naš narod i državu, jer je lečenje takvih pacijenata strašno skupo. Sa druge strane, učinićemo mnogo za porodicu, kad se nešto desi ženi, a uglavnom na njima ‘počivaju tri ćoška kuće’, onda propada cela porodica”, upozorio je dr Kladar i pozvao žene da iskoriste priliku i izvrše mamografski pregled dojke.

Facebook Komentari