Crveni krst nastavljama sa časovime Prve pomoći

09. februar 2023.

Kategorija: Zdravlje

Da je promocija Prve pomoći u fokusu Crvenog krsta Srbobran ove godine govore dva nova predavanja održana za srednjoškolce i zaposlene u Centru za socijalni rad.

Predavanje održano za učenike prvog razreda, smer frizerski tehničar Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić”, sprovedeno je u maloj sali CST-a, gde su sertifikovani predavač Prve pomoći Nataša Kaić i dr Ilija Gazepov održali kratko predavanje, a zatim i pokazali postupke poput zaustavljanja krvarenja kod povređenih, postavljanje trouglaste marame, previjanje rane, oživljavanje osoba bez svesti i postavljanje u koma položaj.

“Zajedništvo i bliskost koju imamo sa srbobranskim školama danas je nastavljeno saradnjom po pitanju obuke učenika. Moram pohvaliti decu, bila su izrazito kooperativna i ozbiljno su shvatila sve zadatke, ponavljajući ih sa razumevanjem nakon što su im predavači pokazali postupke. Veliku zahvalnost dugujem dr Iliji Gazepovu i Nataši Kaić, uvek se rado odazovu pozivu i rade na obuci kako dece tako i odraslih”, rekao je sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović.

Nakon časa Prve pomoći za srednjoškolce, održan je i jedan u Centru za socijalni rad opštine Srbobran, koji su sproveli sekretar Radovanović i Nataša Kaić, uz asistiranje jednog volontera CK.

Ovo predavanje je bilo tematski ciljano, kako je nedavno veliki zemljotres pogodio Tursku i Siriju odlučeno je da se ova pokazna vežba posebno posveti delovanju u situacijama prirodnih katastrofa. Vrlo je važno da svaka odrasla osoba u takvom slučaju zadrži pribranost, na šta je posebno stavljen akcenat, a tek nakon toga da se postupi po propisanim procedurama.

Zaposleni u ovoj ustanovi prošli su obuku, od prilaska povređenoj osobi u zavisnosti da li je svesna ili ne, na lutki su vežbali KPR (Principi kardiopulmonalne reanimacije), postavljali osobu u bočni položaj, i naučili kako sve to u kratkom vremenu učiniti na većem broju potencijalno povređenih ljudi, da bi se do dolaska Hitne pomoći stradali održali u životu.

Radovanović navodi da je od izuzetne važnosti da svaki građanin Republike Srbije poznaje bar osnove Prve pomoći, a da zaposleni u javnim institucijama u tome treba da prednjače, zbog čega će u ovoj godini sprovesti slična predavanja i u drugim ustanovama čiji je osnivač Opština. Na taj način će u slučaju neke katastrofe veći broj građana moći da se priključi Štabu za vanredne situacije i pomogne ugroženima.

Facebook Komentari