Održano predavanje o novom informacionom sistemu eAgrar

08. februar 2023.

Kategorija: Poljoprivreda

Na predavanju koje je danas održano u Skupštinskoj sali Opštine Srbobran, lokalni poljoprivrednici su mogli da se informišu o novinama koje donosi informacioni sistem eAgrar, nova obavezna alatka svakog registrovanog poljoprivrednog proizvođača.

Moderno doba ne donosi samo inovacije u agrotehnici već je potrebno i aktivo informisanje o poljoprivredi, nakon što svaki proizvođač dobije identifikacioni broj i aktivira ga u aplikaciji eAgrar, otvaraju se mogućnosti bržeg upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi..

Predavanje o novom informacionom sistemu eAgrar vodili su savetodovcai Poljoprivredne stručne službe Vrbas, a organizovao ga je Savez Agrarnih udruženja Vojvodine – Kancelarija u Srbobranu.

“Izuzetno je bitno da poljoprivrednim proizvođačima objasnimo način unošenja informacija potrebnih za aplikaciju eAgrar. Važno je da to učine svi oni koji žele ove godine da apliciraju za sredstva kod Ministarstva poljoprivrede ili Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Predavanje je potrebno jer veliki broj naših poljoprivrednika pripada starijoj generaciji koja nije uvek u koraku sa najnovijim tehnologijama, neki čak nemaju ni pametne telefone, zato smo mi tu da im izađemo u susret i pokažemo kako sve to funkcioniše, da bi i dalje svi ravnopravno mogli da dođu do podsticaja. Aplikacija eAgrar je počela sa radom polovinom januara, i od tad smo moje kolege i ja na terenu i maksimalno se trudimo da izađemo u susret svim poljoprivrednicima”, rekao je pre predavanja Vladimir Rankov, agronom PSSV.

Poljoprivredna stručna služba Vrbas deluje na teritoriji četiri opštine, Vrbas Kula, Bečej i Srbobran, u nadležnosti ima 9.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od toga je 9.100 aktivnih, i svima je potrebno preneti informaciju. Uskoro će se znati koliko je njih zaista aktiviralo svoj ID, rok je 1. april i cilj je PSSV da u narednom periodu što veći broj proizvođača bude registrovan.

Facebook Komentari