Crveni krst je obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima

01. februar 2023.

Kategorija: Zdravlje

Nacionalni dan bez duvanskog dima je obeležen od strane volontera Crvenog krsta Srbobran u dve najveće osnovne škole na teritoriji opštine.

Tokom poslednjeg dana meseca januara mladi volonteri su, u holovima škola “Vuk Karadžić” i “Jovan Jovanović Zmaj”, delili svojim vršnjacima, učenicima sedmog i osmog razreda, edukativne materijale koji govore upravo o štetnostima duvanskog dima i bolestima zavisnosti.

Ovo je bila prilika i da najstariji osnovci porazgovaraju o temi koja se aktuelizuje baš u njihovom uzrastu. Veliki broj današnjih pušača prvi put su zapalili cigaretu u osnovnoj školi, a i danas postoji takav trend.

“Želja nam je bila da kod sedmaka i osmaka osvestimo znanja koja verovatno da već imaju, a to je koliko je pušenje štetna navika i šta sve može da prouzrokuje”, objašnjava juče sprovedenu akciju sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović.

U Srbiji je 31. januar 2023. godine, Nacionalni dan bez duvanskog dima, obeležen pod sloganom – Svaka cigareta smeta! U svetu svake godine, usled upotrebe duvana, prevremeno umre oko osam miliona ljudi, od te brojke najmanje jedan milion su nepušači, usled stalne izloženosti duvanskom dimu. Veliki deo ove loše statistike povezan je sa zemljama u kojima su nivoi prihoda niski ili osrednji.

“Ono što svako od nas sigurno želi da izbegne je da obolimo od neke bolesti izazvane udisanjem duvanskog dima, znamo da je najteža rak pluća, ali postoje i brojni drugi karcinomi koji na organima mogu da se razviju potpomognuti unošenjem dima i taloženjem katrana u organizmu. Rak bešike, debelog creva, jednjaka, jetre, pankreasa, samo su neka od mogućih malignih oboljenja, a ima ih više od dvadeset. Upotreba duvana je faktor rizika i za brojne druge bolesti poput astme i hroničnog bronhitisa”, navodi Radovanović i pri tom ističe da je upravo zato važno našim građanima uporno govoriti, pogotovo mladima, o svemu ovome.

Veliki je uspeh, dodaje on, kad neki pojedinac ostavi pušenje, a najveći bi uspeh bio kad bi se uticalo na mlade da ni ne počinju sa razvijanjem ove ružne navike, to bi pozitivno uticalo na zdravstveno stanje cele nacije, umanjilo izdatke koje država i pojedinci daju na lečenje, uopšte celo društvo bi osetilo benefite takve promene.

Važno je pomenuti i duvanske proizvode za koje većina smatra da nisu štetni, reč je o zagrevanim duvanskim proizvodima u električnim cigaretama. Zagrevanje duvana na nižim temperaturama stvaraju se aerosoli koje sadrže različite štetne supstance, i naravno nikotin koji svakako stvara zavisnost.

Crveni krst, najavljuje sekretar, u ovoj godini će više raditi na promociji Prve pomoći, kao znanja i veštine, koju je potrebno da poznaje što veći broj građana. Na prvom mestu obuke će prolaziti veći broj volontera, a zatim će se časovi održavati svim zainteresovanim grupama građana, naravno opet sa akcentom na mlađu populaciju. CK pozdravlja praksu koja se sprovodi u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”, gde se učenicima u sklopu nastave već pružaju znanja iz prve pomoći. Prilikom bilo kakve nesreće pomoć koja se pruži u prvim minutima često odlučuje da li će povređeni preživeti. Poznavanje KPR-a (Kardiopulmonalna reanimacija), postavljanje osobe u koma položaj i osnove previjanja su znanja koja svaki pojedinac treba da poseduje.

Facebook Komentari