Svetosavski koncert KUD-a BARD 2023: Spektakl koji objedinjuje scenske umetnosti

29. januar 2023.

Kategorija: Kultura

Koncerti Kulturno-umetničkog društva “Bard” mnogo su više od tradicionalnih igara i pesme, što se i na sinoć održanom nastupu, povodom slave KUD-a Svetog Save, moglo videti.

Svetosavski koncert Bardovaca je namenjen ljudima koji uživaju u kompletnom spektru scenskih umetnosti: plesu, muzici, pesmi, glumi i vizuelnim efektima, a pri tom su izvođenja svake godine nova, koreografski jedinstvena, i izazivaju oduševljenje Srbobranaca koji po pravilu premaše kapacitet gledališta u dvorani CST-a.

Nastupe su kao i uvek imali svi članovi igračkog ansambla, od najmanjih do onih sa najdužim plesnim stažom, praćeni živim muzičkim izvođenjem orkestra. Inspiraciju za ovogodišnji koncert, scenarista je potražio u godišnjim dobima i kalendarskim dešavanjima koja su pratila život naroda u neka protekla vremena, kao što su letnja žetva i jesenja svadba.

Na ovaj način “Bard” je potvrdio da je njegov značaj za Srbobran i celu opštinu mnogo veći. Nisu njegovi članovi samo čuvari tradicije već i pripovedači istoije srpskog naroda. U svom stvaralačkom procesu oni iz etno motiva kreiraju umetnički proizvod prihvatljiv široj publici, jer sa njim ljudi mogu lako da se poistovete, da ga prepoznaju, i zato ga dobro razumeju.

Na samom početku sinoćnjeg koncerta, publici se obratila Zoranka Paroški, zamenica predsednika KUD-a “Bard”, zahvalivši se svim institucijama, organizacijama i pojedincima, a posebno Opštini Srbobran, na podršci u radu.

“Prošla je još jedna godina i ponovo smo ovde, istim povodom, na još jednom svečarskom koncertu našeg udruženja. Za ovaj put odlučili smo se da vas igrom, pesmom i običajima iz raznih krajeva naše zemlje, provedemo kroz jednu kalendarsku godinu. Naši članovi spremali su se vredno za ovo veče još od septembra i sa nestrpljenjem iščekuju da pokažu šta su sve novo naučili”, rekla je Zoranka Paroški, i potom članovima KUD-a čestitala slavu Svetog Savu.

U ime Opštinske uprave, koncert je otvorila Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran, ističući pri tom da su trud, energiju i entuzijazam koji dolaze iz “Barda” prepoznati davno, da lokalna samouprava shvata koliki je značaj ovog društva i da zbog toga podrška Opštine neće nikad izostati.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija nastalih na Svetosavskom koncertu ove 2023. godine, na facebook stranici SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari