„Plavi krug“ bez pauze u borbi protiv dijabetesa

26. januar 2023.

Kategorija: Zdravlje

Tri dana u nizu Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” sprovodi besplatne preventivne preglede zainteresovanih građana. Svako ko je u toku prepodneva došao u Apoteku Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, u centru Srbobrana, mogao je da proveri nivo šećera u krvi, krvni pritisak, pulsoksimetriju i da dobiju savet lekara ukoliko ima takvu potrebu.

Aktivisti “Plavog kruga” će i u petak od 8.00 do 11.00 časova biti u apoteci na raspolaganju građanstvu.

Veliki broj Srbobranaca je tokom decembra i početkom januara bio pregledan u sportskoj sali CST-a, gde je konstantno neko dežurao, tokom održavanja Memorijalnog turnira u malom fudbalu “Jovica Tešić Jole”.

“Cilj našeg konstantnog angažovanja na terenu je da budemo u stalnom kontaktu sa građanima, kako bi smo što široj populaciji mogli da kontrolišemo osnovne zdravstvene parametre i u slučaju da kod nekog dođe do značajnih odstupanja dobijenih vrednosti, možemo da ga uputimo lekaru”, kaže dr Ilija Gazepov.

“Potrebe građana za preventivnim pregledima su velike, zbog čega se akcije organizuju sve češće i zbog čega aktivisti društva redovno dežuraju u službenim prostorijama, u ulici Sonje Marinković. Pokušavamo da nadoknadimo ono što smo izgubili u vreme epidemije korona virusa. Ovakve akcije imaćemo i u februaru i martu, a posebno velika akcija biće nedelju dana pre i nedelju posle 7. aprila – Svetskog dana zdravlja.

Više od 50 osoba dnevno pregledamo, svakoga dana otkrijemo neke promene, a najviše me brine neregulisan nivo šećera kod nekih ljudi, koji oni pravdaju nedostatkom vremena da se pregledaju u Domu zdravlja. Znaju da imaju problem sa šećerom, ali ne odlaze kod lekara. Mi im ne možemo propisati i uvesti lekove, to moraju uraditi kod lekara”, naglasio je dr Gazepov, prvi čovek srbobranskog “Plavog kruga”, i upozorio ljude na opasnosti koje dijabetes nosi sa sobom.

Izmerene granične vrednosti od 3,9 do 6,1 milimola glukoze u krvi smatraju se normalnim, a svako odstupanje pokazuje da osoba ima dijabetoloških problema. Pored naslednih faktora, opasnost od obeljevanja preti i osobama koje ne vode računa o svom zdravlju, prvenstveno o ishrani, nemaju dovoljno fizičke aktivnosti, puše ili piju. Prvi znaci šećerne bolesti su povećan osećaj žeđi, obilnije mokrenje, umor i postepeno smanjenje telesne težine.

Facebook Komentari