Održan pomen žrtvama Racije u Srbobranu

25. januar 2023.

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Danas je u Srbobranu obeležena Racija iz 1942. godine, 25. januar koji je ostao zabeležen kao jedan od najstrašnijih dana u istoriji mesta.

U pravoslavnoj crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu održan je pomen žrtvama, nakon kojeg su pred hramom, a pod spomen pločom, položeni venci od strane predstavnika Opštine Srbobran, Opštinskog odbora SNS-a, Udruženja ratnih vojnih invalida Srbobran, SUBNOR-a Srbobran i Udruženja Hrabri borci 1990-1999.

Okupljenima se obratio starešina hrama, otac Jovan Kezan, pominjući nevine ljude koji su stradali od ruke nacista. “Tog, za Srbobran crnog januara 1942. godine, produženi su pogromi nad našim nevinim narodom. Stradale su čitave porodice sa predela južne Bačke, Racija je započeta u Čurugu 4. januara, a završena u Bečeju drugog dana Svetoga Save.

Broj Srbobranaca koji su tad ubijeni ne zna se tačno, procenjuje se da je u logor u Bačku Toplu odvedeno između 200 i 300 duša. Neki su se vratili u Srbobran živi, ali tek u aprilu mesecu. Naša je crkva pravoslavna ove godine po prvi put, kroz odluku Svetog arhijerejskog sabora, uvrstila deo mučenika bačkih u kalendar, proglasivši ih svetiteljima, mučenicima naše vere hrišćanske. U ponedeljak ujutro smo im prvi put čitali liturgiju i služili u spomen gospoda, a u uspomenu na njih.

Naša vera nikada ne poziva na bilo kakvu vrstu osvete već na praštanje, što je i osnovna poruka, da praštamo jedni drugima jer smo svi pred gospodom braća i sestre. Važno je samo da ne zaboravimo one koji su stradali, kao što mi danas održavamo sećanje na nevine žrtve pogroma”, poručio je sveštenik Kezan, ujedno se zahvalivši onima koji su danas došli da se zajedno pomole za duše stradalnika.

Tokom tri nedelje trajanja racije na hiljade ljudi je izgubilo svoje živote ili je zverski mučeno, mnogi su poslati u logore iz kojih se veliki broj nije vratio. Po broju žrtava racija u Srbobranu je bila manjih razmera, u poređenju sa Novosadskom, šajkaškim naseljima ili u Bečeju, ali je bila jednako surova i beskrupulozna kao što je to bilo i u drugim mestima.

Facebook Komentari