Rak grlića materice se može sprečiti!

24. januar 2023.

Kategorija: Zdravlje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara, ove godine pod sloganom “RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”. Cilj kampanje koja se sprovodi u Srbobranu, kao i u celoj Srbiji, jeste da žene svih životnih dobi podstakne na razmišljanje o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja.

U ime Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Srbobran, kojim predsedava zamenica predsednika Opštine Srbobran, Milica Zarić uputila je apel pripadnicama nežnijeg pola, da izdvoje malo vremena za sebe i svoje zdravlje i izvrše kontrolni pregled na ovu opaku bolest.

“Rak grlića materice je bolest koja se danas može uspešno izlečiti, ako se na vreme uoče promene. Upravo zato smo tokom 2022. godine organizovali besplatne skrining testove, a i u budžetu za 2023. godinu predvideli smo sredstva za nastavak ove akcije. Želja Saveta za rodnu ravnopravnost je da kroz preglede prođe što više žena, posebno one koje nikada nisu bile na pregledima, jer samo tako ćemo unaprediti prevenciju i smanjiti upozoravajuće brojke kada je obolevanje od ovog karcinoma u pitanju”, kaže Milica Zarić.

U našoj zemlji rak grlića materice nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji i pored svih mera prevencije, te je potrebno još snažnije bavljenje ovom temom. Kampanja treba da motiviše svaku ženu, da bar jednom godišnje poseti svog ginekologa i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda, kako bi se eventualno pojavljivanje oboljenja registrovalo u najranijoj fazi.

Svake godine u Srbiji oboli oko 1.000 žena, a skoro polovina izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, upravo zbog kasnog otkrivanja karcinoma. Jedan od značajnih faktora koji doprinose velikoj smrtnosti od ovog oboljenja jeste činjenica da prva faza ove bolesti često nema nikakve simptome, ili su oni nespecifični, što samo intenzivira potrebu za redovnim preventivnim pregledima.

Facebook Komentari