Odbrojavaju se dani do 39. KOBASICIJADE

24. januar 2023.

Kategorija: Društvo

Organizacioni odbor “Kobasicijade” održao je sastanak u ponedeljak veče, naravno u Turiji, u sedištu udruženja koje pravi najdužu kobasicu na svetu, tačno mesec dana pre održavanja manifestacije koja veliča poznati gurmanski specijalitet.

Turijska kobasica će poslednjeg vikenda u februaru (24.-26.02.), kako tradicija i nalaže, biti predstavljena posetiocima “39. Kobasicijade”. Organizacioni odbor, na čelu sa predsednikom Željkom Popićem, doneo je odluku da se već 28. januara krene sa promocijama manifestacije, tog datuma će se održati prrva u nizu promocija, u Beogradu.

“Kao i do sad, promocije će održavati u većim gradovima Bačke, a naravno počinjemo u prestonici naše države, već sad u subotu, na beogradskoj pijaci Đeram gde smo po običaju dobro dočekani i sa Beograđanima uvek imamo dobro druženje”, rekao je nakon sinoć održanog sastanka gospodin Popić.

Od njega smo saznali i da će cene kobasica na promotivnim štandovima “Kobasicijade” biti 600 dinara za kilogram sveže, 900 dinara premijum sušena kobasica i 250 dinara komad kobasice sa roštilja. Nakon Beograda karavan turijskih kobasičara seli se u Sombor 3. februara, pa u Suboticu 10. istog meseca, a 17. je Novi Sad. Iako su u Turiji već spremni da prave dugačku kobasicu, koja će ove 2023. godine biti duga 2.039 metara, sa njenom izradom će se početi tek pred samu “Kobasicijadu”, kako bi bila potpuno sveža za sve one ljude koji dođu u Turiju sa željom da je kupe.

“Program manifestacije je već uglavnom poznat, može se reći da je devedeset posto nastupa dogovoreno. Kao i prethodnih godina centralno takmičenje će biti ono u pravljenju sveže kobasice, za šta pozivam ekipe da se pripremaju, a zatim i prijavljuju za učešće. I ove godine će nam doći gosti iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i brojni gosti iz gradova i sela naše Srbije”, najavljuje Željko Popić.

Takmičenje u suvoj kobasici će imati dve kategorije, jedna samo za Turince, što i jeste razlog nastanka “Kobasicijade”, a zatim i otvoreno prvenstvo za sve proizvođače bez obzira odakle dolaze. Brzo ispijanje piva, takmičenje u jedenju kobasica, kulturno-umetnička društava, nadmetanja za decu i brojni drugi muzički i scenski nastupi trajaće tri dana, dok je za subotu veče najavljen koncert pevačice Seke Aleksić.

Facebook Komentari