Crveni krst: U narednu godinu ulazimo sa novim ciljevima spremniji za veće izazove

29. decembar 2022.

Kategorija: Društvo

Crveni krst Srbobran ima iza sebe jednu uspešnu godinu, sa mnoštvom sprovedenih akcija i održanih predavanja, a za kraj 2022. godine obučena je i nova generacija predavača o važnim temama, kako bi se širenje znanja nastavilo još učinkovitije.

Na Vršačkom bregu i u Bagremari kod Bačke Palanke, dva objekta Crvenog krsta, održavane su obuke za buduće predavače iz domena: borbe protiv bolesti zavisnosti, trgovine ljudima, postupcima u vanrednim situacijama i motivisanja ljudi da postanu dobrovoljni davaoci krvi.

“Planiramo sledeće godine da povećamo broj davalaca u opštini, a time i broj redovno prikupljanih jedinica krvi, pošto je u toku pandemije korona virusa taj broj opao. Uspeli smo da dođemo do broja od 320 davalaca, što je značajno s obzirom kakva je bila situacija, ali nam je želja da u narednoj godini dođemo do 400. Da bi smo to ispunili potrebno je da radimo na motivisanju ljudi, zbog čega su predavanja u tom domenu bila vrlo značajna”, otkrio nam je sekretar Crvenog krsta u Srbobranu, Goran Radovanović. Zapaženo je da je i lokalna samouprava iskazala poštovanje prema ljudima koji nesebično daruju krv, čak 6 njih je dobilo zahvalnice za Dan opštine.

“Želja mi je da u Srbobranu oformimo tim za delovanje u nesrećama, kako bi smo u slučaju neke nepogode imali na raspolaganju ljude koji su obučeni i spremni da se stave na raspolaganje Štabu za vanredne situacije. Dva naša volontera i ja, prošli smo potrebnu obuku i želja nam je da dođemo do baze od 15 punoletnih volontera, tako da svako ko ima želju može da se priključi. Osnovna obuka je jako zanimljiva i pokriva različite segmente delovanja u katastrofama, od običnog sklapanja šatora, do postupaka zbrinjavanja i ophođenja sa ljudima koji su preživeli traume”, dodaje Radovanović.

On je posebno pohvalio ekipu volontera predavača, koja se bavi obukama zaposlenih osoba u domenu Prve pomoći. Reč je o osnovnoj obuci od 6 i naprednoj obuci od 12 časova, koje sprovodi srbobranski CK, i za koje je jedini sertifikovan da izdaje hologramska uverenja.

“Želja nam je da u narednoj godini nastavimo sve kalendarske aktivnosti, s tim da poboljšamo dobrovoljno davalaštvo krvi, uz to nastavićemo i u buduće da budemo deo manifestacija koje priređuje Opština Srbobran, a nama posebno drag je Eko kamp Udruženja ‘Biser’, kojem ćemo se pridružiti i narednog leta.

Početak godine je idealan za počinjanje nečeg novog, zato pozivam mlade ljude iz naše opštine da se priključe volonterima Crvenog krsta. To je jedan divan način društvenog angažovanja, nauče se nove stvari, druženje je lepo, a tako se stiče i poštovanje zajednice. Krajem godine je za naše volontere organizovan prijem u Opštini, gde su im uručene zahvalnice u ime građana za doprinos koji daju. To je jedan lep gest, koji podstiče mlade ljude na dalji rad i lično usavršavanje”, za kraj je rekao Goran Radovanović.

Facebook Komentari