Na nekadašnjoj deponiji sad raste 1.000 novih sadnica lužnjaka, medunca i divlje trešnje

21. decembar 2022.

Kategorija: Lokalna samouprava

Pošumljavanjem leve obale Krivaje u Srbobranu, kraj stare ciglane, učenici obe osnovne škole doprineli su povećanju zelenog fonda na lokalu, i ujedno naučili kako borba za ekološki čistiju životnu sredinu izgleda u praksi.

Opština Srbobran je, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nastavila da sprovodi ovakve akcije i u ovoj godini. Izabrana je lokacija koje je nekada bila divlja deponija, koju je lokalna samouprava sopstvenim sredstvima uspeli da očistimo i na osnovu toga zatražila sredstva za pošumljavanje od pomenutog ministarstva.

Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, se zahvalio Ministarstvu zaštite živtne sredine na razumevanju i podršci, izrazivši nadu da će realizacija projekta obezbediti da se na ovom lokalitetu više ne odlaže otpad.

“Očekujem da u narednom periodu dobijemo još površina koje će biti pošumljene, kao i da građani postanu naš saveznik u ovim akcijama, kako bi očuvali i odnegovali sve ove sadnice. Danas su nam u akciji pomagali učenici osnovnih škola u Srbobranu, ekološki aktivisti i brojni građani, svi oni koji žele da se poveća šumski fond na teritoriji opštine Srbobran, koja je, nažalost, bila pri dnu lestvice kada se govori o pošumljenosti.

Činimo sve kako bi smo popravilio svoju poziciju na toj lestvici i nadamo se da ćemo u tome uspeti. Uspeli smo u prethodnim godinama da posadimo više hiljada sadnica raznog drveća, važno je da ih sada održavamo, zbog čega smo za sledeću godinu obezbedili sredstva za kupovinu traktora i cisterne koji će isključivo služiti za zalivanje svih zasada ove vrste”, najavio je Radivoj Debeljački. On je podsetio da je bliska saradnja sa Ministarstvom zaštite životne sredine nedavno donela i novi kamion za odnošenje otpada, što je benefit ne samo za JKP “Graditelj” već i za sve građane opštine.

U današnjoj sadnji učestvovala je i Sara Pavkov, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, koja je i prethodnih godina rado dolazila u Srbobran.

“Projekti pošumljavanja su već tradicija na teritoriji Srbobrana, s obzirom da je ova Opština pokazala pravi kontinuitet i odlučnost da se unapredi životna sredina. I prošle godine je Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo projekat pošumljavanja, a ove godine je u pitanju količina od hiljadu sadnica različitih vrsta, hrasta lužnjaka, medunca, divlje trešnje, uz naravno prisustvo najmlađih Srbobranaca, za koje se nadamo da će sutra biti generacija koja će praviti još bolje promene i biti ponosni što su danas započeli svoj rad u oblasti zaštite životne sredine.

Mi se kroz konkurs trudimo da dajemo smernice svim jedinicama lokalne samouprave da prilagode sadnice terenu koji je definisan za projektnu aktivnost, zato što je potrebno da vrsta sadnica odgovara određenom području, da se sačuva zeljište, da utiče pozitivno na smanjenje erozije, ali i da doprinosi biodiverzitetu, odnosno da postoje i neke medonosne vrste stabala”, rekla je Sara Pavkov.

Facebook Komentari