Mladi glumci izveli premijernu predstavu

20. decembar 2022.

Kategorija: Некатегоризовано

Glumačka sekcija Doma kulture, u novom sastavu, večeras je prvi put izašla pred publiku i izvela dugo pripremanu predstavu “Ko je smestio vuku?”.

Po tekstu Đurđe Gligorić i u režiji Marka Samardžije, nastao je komad namenjen najmlađoj publici, a koji su srbobranska deca pripremala sa velikom pažnjom i iznela ga pred skoro ispunjenom salom Pozorištanca kao pravi iskusni glumci.

Među protagonistima priče o vuku našlo se desetoro polaznika amaterske glumačke sekcije: Anja Šijačić, Anđela Kapetan, Ognjen Đurović, Vanja Šijačić, Hana Mišić, Aleksandar Đuranović, Vesna Nikolić, Tamara Kasa, Teodora Momčilović, Strahinja Sremčev i Stefan Đurović.

Nakon premijere zadovoljni su bili svi, ne samo glumci i publika, već i ljudi iza scene koji su radili na ostvarenju ovog projekta, od ponovnog pokretanja sekcije, preko proba i organizacije do konačne realizacije. Jedan od njih je svakako Dejan Korceba, direktor Doma kulture od koga je sve i krenulo.

“Posle ovakve premijere mogu biti samo zadovoljan. Deca su od samog početka, pristupanja Dramskoj sekciji, unela veliki entuzijazam, bila su vrlo motivisana i mogu samo da se nadam da će sa takvom energijom nastaviti da rade. Nama je bitno da se Dramska sekcija pokrenula, a voleli bi smo da joj se priključe i odrasli. Za sad se izvodi dečija predstava, ali mi tekstove i način rada prilagođavamo učesnicima, tako da smo spremni za proširenje sastava i nadamo se da ćemo tada moći da radimo neke duže i ozbiljnije predstave, za različite ukuse i publiku svih dobi”, izneo nam je svoju prvu impresiju direktor Korceba.

Čovek koji vodi Dramsku sekciju, radi sa malim glumcima, kao savršen je za tu poziciju, ne samo da je pedagog i profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”, već je i sam glumac, piše dramske komade i bavi se režijom, a njegovo ime je Marko Samardžija.

“Kada je Dejan Korceba došao na mesto direktora Doma kulture pokrenuo je brojne aktivnosti u domenu kulture, primetio sam tu novu energiju i ponudio sam mu saradnju, što je on rado prihvatio i počeli smo da radimo. Jako lepo sarađujemo i planiramo da tako nastavimo, da oformimo jednu ozbiljnu sekciju sa većim brojem aktivnih članova, da se probe održavaju redovno i da se češće nastupa“, otkriva nam Marko Samardžija. Kako i sam glumi u amaterskom pozorištu, u rodnom Bačkom Dobrom Polju, za verovati je da će stečena iskustva sa dasaka koje život znače preneti i na Srbobrance.

“Kako sam profesor u srednjoj školi, plan mi je da sekciji priključim više dece tog uzrasta i da već sledeća predstava bude malo ozbiljnija, ali ne bih još uvek ništa otkrivao jer sam obećao da će to biti iznenađenje za moje učenike. Naravno nastavljamo rad sa mlađom decom, radimo zajedno već skoro tri meseca i nikako ne bih dozvolio da se kontinuitet kvalitetnog rada prekine. Deca su jako dobra, skoro da nisu preskakali probe, dolazili su i po kiši, nemaju ni jedan neopravdan izostanak, pokazali su veliku ljubav prema glumi i pozorištu, a na taj način i prema svom Srbobranu. Već su me pitali: -Da li sutra, posle premijere, imamo probu? Naravno, da ćemo nastaviti, već u četvrtak radimo dalje, očekuju nas gostovanja po okolnim mestima: Bačko Dobro Polje, Radičević, Banatsko Karađorđevo, Vrbas i sva druga pozorišta sa kojima imam kontakte i već dobru saradnju”, najavljuje Samardžija, i ističe da je sve do dece, ako ona žele da nastupaju on će se potruditi da im to i obezbedi.

Facebook Komentari