UG Ruka spasa: Deca su svašta naučila, družila se i ostaju im lepe uspomene.

11. decembar 2022.

Kategorija: Deca, udruženje

Udruženje žena “Ruka spasa” održala je u subotu poslednju u nizu kreativnih radionica za decu u ovoj godini. Ovog puta je Galerija Doma kulture bila mesto okupljanja, deca svih uzrasta su zajedno učestvovala u šaranju medenjaka, za šta je bio potreban veći prostor od onog u podrumu Narodne biblioteke.

“Ove naše radionice prevazišle su sva očekivanja. Prva koju smo održale je bila jako dobro posećena, interesovanje dece i roditelja je bilo veliko. Kad su se završile svi su nas zvali i pitali kad će ponovo biti, još dosta dece je želelo da učestvuje. Interesovanje je bilo toliko da me je i predsednik Opštine pozvao i zamolio da napravimo još jednu seriju radionica, koje se evo sad završavaju”, kazala je Savka Lazić, predsednica Udružeja “Ruka spasa”.

Više od 80 mališana, uzrasta od 5 do 12 godina, savladalo je ručno šivenje, takozvano fircanje, a zatim i vez, izrađujući na taj načun različite platnene lutkice. Kako ovo udruženje neguje starinske tehnike kućne radinosti, u šta spadaju i kolači, za decu su pripremljeni medenjaci raznih oblika, kako bi ih oni mogli šarati. Za tu namenu članice udruženja su pripremile veću količinu filova u različim bojama, a zatim su pokazale deci kako se to radi, te su i ona sama šarala medenjake.

Jučerašnju radionicu je posetio i predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, došao je da i lično pruži podršku organizaciji uspešne lokalne inicijative, i da pozdravi decu, ali se ipak malo zadržao i uzeo učešće u radionici.

“Opština uvek rado podržava projekte lokalnih udruženja, pogotovo kada se oni tiču naših najmlađih sugrađana. Kad uđete u ovakav prostor mora vam srce biti puno emocije, kad vidite koliko je dece, da su aktivna i vesela, da se trude da naprave nešto najbolje što mogu. Siguran sam da ćemo u budućnosti imati još ovakvih projekata, to ljudi traže i na taj način se direktno doprinosi zajednici“, rekao nam je Debeljački. Kako smo uveliko u decembru mesecu, prazici su sve bliži, predsednik je najavio da će lokalna samouprava i ove godine pripremiti paketiće za decu u vrtićima i školama, a biće deljeni i pred katolički i pravoslavni Božić.

Udruženje “Ruka spasa” uvek pronalazi način da notu humanosti uplete u svoje radove, tako je i ovog puta, deo igračaka nastao na radionicima biće poklonjen PU “Radost” i Udruženju za pomoć MNRO “Biser”, kako bi se duh novogodišnje radosti što više širio.

Da se na humanost uzvraća dobrotom pokazale su u Domu kulture majke dece koja učestvuju u radionicama. Bile su jako zadovoljne angažovanjem svoje dece, načinom na koji se sa njima radi i zato su želele da se na neki način zahvale. Pored cveća koje su poklonile angažovanim članicama udruženja, jednoj od njih su kupile nov bicilk, jer su čule da je tokom prve radionice njen dvotočkaš ukraden. Dobročinstvo za svaku pohvalu.

Facebook Komentari