Svečano otkrivena bista Petefi Šandora

14. mart 2022.

Kategorija: Lokalna samouprava

Povodom 15. marta – mađarskog nacionalnog praznika kojim se obeležava dan početka revolucije 1848-49. godine, u kojoj je jednu od značajnih uloga imao i Petefi Šandor, u Srbobranu je otkrivena bista velikom mađarskom pesniku koji je rođen 1823. godine kao Aleksandar Petrović. Srbobran je bistu Petefi Šandora dobio na inicijativu Spomen kuće Gion Nandora, uz podršku Orošhaze, bratskog grada iz Mađarske.

Svečanosti u porti rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Krsta, gde je postavljena nova bista, prisustvovali su gosti iz Orošhaze, predvođeni gradonačelnikom Zoltanom Davidom, zatim predstavnici Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji, Konzulata Mađarske u Subotici, rukovodstvo opštine Srbobran, predstavnici političkih organizacija i civilnog sektora, kao i čelni ljudi Spomen kuće Gion Nandor.

Obraćajući se nakom mise okupljenim građanima, Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, istakao je da povod okupljanja, sam istorijski događaj i ličnost koja ga je zauvek obeležila, predstavlja jadan od velikih trenutaka u prošlosti svih pripadnika mađarske nacionalne zajedice u opštini Srbobran.

“Mi smo multikulturalna zajednica i radujemo se ovakvim projektima, koji idu u prilog jačanja naših odnosa. Naše odnose osnažuju i dobri odnosi Srbija i Mađarske, u ovom trenutku oni su možda i na istorijskom maksimumu, i to nam olakšava da zajednički gradimo budućnost, kao što smo zajednički gradili i prošlost. Ističem posebnu zahvalnost gradonačelniku Orošhaze i njegovom timu na vrednom poklonu, Petefi Šandor jedna je od najvažnijih istorijskih ličnosti Mađarske, i ova bista biće deo zajedničke kulturne baštine svih građana opštine Srbobran”, rekao je Debeljački, koji je zajedno sa nekolicinom članova Opštinskog veća prisustvovao otkrivanju biste.

Šandor Petefi rođen je 1823. godine i jedan je od najznačajnijih mađarskih pesnika i vođa nacionalnog pokreta 1848. Umro je 1849. godine za slobodu.

Facebook Komentari