Srećno na Svetskom prvenstvu

12. decembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport

Reprezentacija Srbije u sportu Kazahstansko rvanje  (kazah kurash / qazaq kuresi) krenula je danas put dalekog Kazahstana, odnosno grada Aktobe, gde će se narednog vikenda održati Svetsko prvenstvo u ovom sve popularnijem sportu. Za naše građane ovo je važna vest, jer je među četvoricom kvalifikovanih srpskih reprezentativaca i Milan Srdanović iz Turije.

Pored Milana Srdanovića koji nastupa u kategoriji do 82 kilograma, reprezentaciju čine još 3 takmičara i trener. Nikola Jeremić iz Rume predstavnik je kategorije 100+, inače je nacionalni sudija u džudou i reprezentativac u istom sportu; Nikola Lemić iz Sombora nastupiće u kategoriji do 74 kilograma; u kategoriji do 90 kilograma boje Srbije braniće Darijan Ničić iz Novog Sada; trener reprezentacije je profesor džudoa Goran Milanović iz Novog Sada.

Milana Srdanovića većina ljudi zna kao dugogodišnjeg džudistu, uspešnog takmičara i za članove džudo kluba “Turija”, omiljenog trenera. Kazahstansko rvanje je sport vrlo sličan džudou, ali fizički dosta zahtevniji i atraktivniji jer se borbe dešavaju u isključivo stojećem stavu (nema borbe u parteru). Takvo pravilo za rezultat ima mnogo više bacanja boraca po borilištu, što je zanimljivo za same učesnike a i za publiku. Ta atraktivnost uticala je i na Milana da se okuša u ovom sportu koji mu je vrlo blizak.

“Kazahstansko rvanje je dosta poularan sport u Aziji, a poslednjih godina je mnogo zainteresovao i borce u ostatku sveta”, počeo ovako priču o Svetskom prvenstvu naš sagovornik Milan. “U Srbiji je on još u povoju, ovo je tek druga godina da naša reprezentacija učestvuje u takmičenjima. Za svetsko prvenstvo sam se kvalifikovao letos, kada sam na svom prvom reprezentativnom takmičenju, prvenstvu Evrope, ostvario dobar rezultat, odnosno sedmo mesto, čime sam stekao pravo da se takmičim i na svetskom nivou. Duže vreme sam bio van takmičenja, imao sam pre 3-4 godine ozbiljnu povredu ramena zbog čega sam morao da napravim pauzu. Pre dve godine sam imao jedno takmičenje u džudou, međunarodni turnir u Italiji, odakle sam se vratio sa medaljom. Nakon toga je usledio poziv iz reprezentacije, predložili su mi da se oprobam u Kazahstanskom rvanju, i pristao sam”.

“Ovaj sport uglavnom privlači džudiste koji traže nove izazove, ili borce u sambu, što je slučaj sa reprezentacijom Rusije. Meni je zanimljiv sport, a i zašto da ne pokušam da ostvarim neki bolji rezultat kad sam već u situaciji. Što se tiče očekivanja, ne bih voleo da se precenimo, ali najviše očekujemo od našeg takmičara u kategoriji plus sto kilograma. Nadamo se jednoj medalji i možda nekoliko plasmana, odnosno 5. ili 7. mesto. To bi bili izuzeteni rezultati za nas jer je nivo takmičenja zaista na visokom nivou. Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu učestvuje 41 reprezentacija, a za svaku od kategorija kvalifikovano je više od 30 boraca”, završio je Milan najavu takmičenja, dodavši da od sebe očekuje da pruži maksimum, a rezultat bi onda trebao da usledi. Takođe, Milan se zahvalio opštini Srbobran koja im je izašla u susret i obezbedila trenerke za petočlani tim reprezentacije.

Nakon pehova koji su obeležili evropsko takmičenje, ostaje nada da je sa tim završeno i da će naša reprezentacija posle dobrih priprema imati i malo te sportske sreće. Mi im želimo da se vrate okićeni odličijima, manje je bitno od kog metala, a najvažnije je da se niko ne povredi i da kući dođu zdravi.

Facebook Komentari