Gimnazijalci napravili izložbu maketa tradicionalnih kuća sveta

20. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Učenici II 1 odeljenja, Gimnazije i srednje škole “Svetozar Miletić”, priredili su danas u svečanoj sali svoje obrazovne ustanove izložbu maketa tradicionalnih kuća iz celog sveta, koje su sami napravili.

U saradnji sa profesorkom geografije, Tijanom Melezović, a u okviru nastavnih jedinica koje se odnose na naselja, učenici su u periodu od dve nedelje izrađivali makete kuća. Oni su predstavili različite krajeve sveta kroz arhitekturu koja je nastala pod uticajem kulture, ali i pod dejstvom prirodnih i klimatskih činilaca.

Putujući od eskimskog igloa, preko indijanskih vigvamija, kratko se zadržavajući u toploj afričkoj kući, nastavljajući bosuh koraka ka japanskoj kući, da bi potom doplovili do sojenica na Mekongu, pri kraju puta svratili do britanskog turfa, završavajući putešestvije u bavarskoj kući na vrućem pecivu, posetioci su mogli upoznati svet.

“Svet je prostranstvo u kom žive različiti ljudi, u raznovrsnim naseljima, a sve u skladu sa klimatskim uslovima i raspoloživim resursima. Da bi se prilagodili, ljudi su našli načine da iskoriste ono što je oko njih na najbolji mogući način. Učenici su imali zadatak, osim izrade kuća, da istraže geografsko rasprostiranje datih naselja, uslove u kojima ljudi žive, od kakvih materijala se grade njihove kuće, klimatske uslove koji su karakteristični za izdvojene delove sveta, i da stečena znanja prezentuju svim učenicima škole, zaposlenima škole, roditeljima i zainteresovanim građanima. Cilj je upoznavanje sa drugačijim kulturama, načinima življenja, slovima opstanka i razvoja. Uz lepo druženje, međusobno pomaganje i osmeh, učenici su pokazali da se svaki trud isplati i da je svaki uspeh nagrada. Posebnu zahvalnost dugujemo direktorici Mariji Tutorov, kolegama koje su pružile podršku, svim posetiocima i odeljenjskom starešini Svetlani Pajić Jojkić.”, rekla je profesorka geografije Tijana Melezović.

 

Facebook Komentari