Gimnazijalci iz Budimpešte svojom predstavom ostavili snažne utiske

15. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Pozorište, Zabava

Pozorišni komad “Sudbine u magli” sinoć je prvi put izveden za srbobransku publiku, mladi glumci srpske gimnazije iz Budimpešte ispričali su priču koja nikog u sali Malog pozorišta nija ostavila ravnodušnim. Bila je to predstava za pamćenje.

Retka je bila prilika videti na daskama pozorišta u Srbobranu odigravanje jedne prave drame, retka i osvežavajuća, pogotovo sa tako dobrom glumom mladih amatera. Priča o stradalništvu Srba sa ovih prostora, iako ono počinje mnogo ranije, u ovoj priči ono kreće sa željom Srba nakon Prvog svetskog rata da se iz Mađarske presele u matičnu državu. Potresna priča potpuno realizovana od strane đaka i zaposlenih u gimnaziji “Nikola Tesla” iz Budimpešte, biser je u svim kategorijama umetnosti koje čine pozorište. Iako je domaća pozorišna publika naviknuta na komediju, kao jedini pravac koji privuče dovoljno gledalaca, ovoga puta to nije bio slučaj, Srbobranci su ispunili salu i pomno pratili priču koja je mnogima i suze poterala.

Kako kaže direktorka ove školske ustanove iz susedne nam Mađarske, Lastić dr Jovanka, ovaj nastup deo je kraće turneje po Vojvodini. “Za nas je velika stvar što smo uspeli da dođemo u Vojvodinu i zahvalna sam svima koji su nam pomogli da nastupamo. Reč je o turneji za koju smo konkurisali kod Vladine agencije u Mađarskoj i dobili značajna sredstva da bi smo se predstavili u matici i promovisali jedan od najsnažnijih profila i aktivnosti naše škole, a to je dramska sekcija. Predstava ‘Sudbine u magli’ je vrhunac dugogodišnjeg rada sekcije. Ona otvara temu o kojoj se u Srbiji veoma malo zna. Naime, u periodu između dva svetska rata, dvadesetih godina prošlog veka, između kraljevine Mađarske i kraljevine SHS postojao je međudržavni sporazum o razmeni stanovništva i jedna velika populacija Srba iz Mađarske, podstaknuta obećanjima, vratila se u svoju pradomovinu. Međutim, to nije ispalo onako kako su planirali i dogodilo se nešto što je jedna tragična epizoda u našoj istoriji”.

“Broj pripadnika srpske zajednice u Mađarskoj tada se značajno smanjio, a ljudi koji su otišli u Srbiju decenijama su tretirani kao dođoši i nisu imali status kao drugi ljudi. Roman na osnovu kojeg je izvedena predstava napisao je profesor u Srpskoj gimnaziji Dragomir Dujmov, scenu je osmislila profesorka likovne umetnosti Izabela Borza, a dramatizaciju i režiju potpisuje profesorka Zorica Jurković Ember. Uspeli smo da stvorimo jednu kompletnu pozorišnu predstavu iz naših ljudskih resursa i to me čini ponosnom. Krajem prošle godine smo komad odigrali u Briselu, između ostalih i pred šest ambasadora, i doživeli da se o našoj deci govori u superlativima, što je potvrda da radimo dobro. Na ovoj turneji ćemo predstavu odigrati na tri mesta; u Srbobranu, Vrbasu i u Batanji, mestu odakle kreće i roman ‘Voz savesti’. Predstava u Srbobranu je deseto izvođenje, a već od prvog nastupa u Mađarskom narodnom pozorištu, nailazimo samo na pohvale i skoro nevericu da tako mladi glumci umeju sa tolikom zrelošću i ozbiljnošću igrati toliko ozbiljnu predstavu i baviti se jednom tragičnom temom o kojoj se malo zna”, rekla je direktorka Lastić, nakon čega je najavila da će ovaj komad uskoro biti igran i za naše sunarodnike u Švedskoj.

Jedna od glumica koje su na sceni mogli sinoć da vide Srbobranci, bila je i naša sugrađanka Bojana Mladenović, koja pohađa školu u Budimpešti. Pre početka same predstave, zamolili smo je za par reči, tačnije, želeli smo da saznamo kakav je osećaj biti gostujuća glumica u rodnom mestu? “Ovaj nastup mi mnogo znači, imam ogromnu tremu, veću nego pred nastup u Briselu, zato što je ovo za mene velika stvar. Po prvi put trebam da glumim pred svojim Srbobrancima, i da se zatim suočim sa njihovim sudom, pogotovo svojih prijatelja i porodice. Lakše mi je bilo da igram ovu predstavu pred ljudima koje ne poznajem. Već pet godina sam u Budimpešti i Srpska gimnazije je odigrala veliku ulogu u mom odrastanju, postala sam zrelija, odgovornija, možda i bolji čovek. Svima koji su spremni da se odvaže na takav korak, preporučujem da pokušaju da postanu učenici Srpske gimnazije u Budimpešti”, podelila je sa nama svoje utiske o predstavi i školi uopšte naša Bojana.

Facebook Komentari