Neka je srećna slava Kozma i Damjan

14. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Dom zdravlja u Srbobranu, “Dr Đorđe Bastić”, svečarski je proveo današnji dan, uprava i zaposleni ove ustanove proslavili su dan Svetih Kozme i Damjana, uz slavsku trpezu i veliki broj gostiju.

Svečana sala Doma zdravlja bila je mesto okupljanja zvanica iz mnogih ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava, a bili su prisutni i predstavnici opštine, na čelu sa predsednikom Radivojem Paroškim. Svi oni prisustvovali su obredu čitanja molitve i osveštavanja slavskog kolača, koji su zajednički obavili sveštenici pravoslavnog hrama u Srbobranu Jovan Kezan i Žarko Blagojević.

Otac Kezan poželeo je, nakon čitanja molitve, srećnu slavu domaćinima, a zatim se i obratio skupu. “I ove godine sabrasmo se u ovom Domu, koji je i svima nama kuća, iako je bolje da što ređe imamo razloga da je posećujemo, a opet lepo je da se tu viđamo samo lepim povodima. Ovde smo danas da proslavimo Svetu braću, lekare i čudotvorce, Kozmu i Damjana, koji su poreklom iz Male Azije. Oni su potekli iz porodice koja je bila pobožna, tako da su vrlo rano stekli znanja o Hrišćanstvu, uglavnom od njihove majke Teodotije. Ubrzo su savladali tada dostupna lekarska znanja i uz pomoć božiju, lečili su bolesne. Samo polagajući ruke na teško obolele lečili su ih od najtežih bolesti. Zbog toga je uspomena na njih ostala živa kroz sve protekle vekove, a na današnjim lekarima ostaje da pokušaju bar delom da svoju profesiju obavljaju posvećeno kao što su to činila ova dva sveca”, poručio je svešenik okupljenima, a zatim i pohvalio radnike Doma zdravlja, jer su uspeli da učine ovu ustanovu jednom od najboljih u Srbiji, što je veliki uspeh.

Kako to red i tradicija nalažu, okupljenima se obratio i domaćin, u ovom slučaju direktor Doma zdravlja, dr Vlastimir Kladar, koji se na prvom mestu zahvalio svima koji su došli i uveličali proslavu. “Drago mi je da smo se danas okupili u ovome domu, kako bi smo zajedno podelili sreću ovoga bogu ugodnoga slavskoga dana. Govoriti o velikim svecima Kozmi i Damjanu, braći po telu i duhu, nikad nije dovoljno ni dugo. Trebamo ih uvek spominjati i pratiti njihove putokaze, svi ljudi, a posebno mi zdravstveni radnici. Iskoristiću priliku, pošto smo na izmaku ove godine, da spomenem neke od velikih postignuća našeg kolektiva u 2019. godini. U ovoj godini, u aprilu mesecu, naš Dom zdravlja je akreditovan na 7 godina, zatim je u junu mesecu proglašen za drugi Dom zdravlja po kvalitetu usluga u Srbiji, a nedavne ocene od pre desetak dana, još su nas više približile prvom mestu, fali nam još samo 0,3 odsto indeksa za ostvarivanje tog uspeha. Nedavno smo dobili i Oktobarsku zahvalnicu naše opštine, koja nam priznaje naš uspeh u celukupnom radu. Menadžment Doma zdravlja ulaže velike napore da omogući što bolje i kvalitetnije funkcionisanje ustanove, a naši zaposleni poštuju rad, red i disciplinu”, rekao je dr Kladar i sa sigurnošću potvrdio da građani mogu imati potpuno poverenje u Dom zdravlja, jer se prate trendovi i zanavlja tehnika, što dodatno doprinosi efikasnijem lečenju pacijenata.

Facebook Komentari