Poboljšan kvaliteta vode na kanalu

09. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Nakon što su obavljena prva uzorkovanja vode na kanalu DTD u blizini Srbobrana, ustanovljeno je da voda nema dovoljno kiseonika, što je indikator zagađenja vode, zbog čega su preduzete mere od strane  JVP “Vode Vojvodine”, tako da su sada rezultati uzorkovanja mnogo bolji.

Kako bi se popravilo stanje vode u delu Velikog Bačkog kanala kod našeg mesta preduzete su mere kojima je povećan protok vode, konkretno na ustavi Kucura je protok povećan na 7 kubnih metara u sekundi, jer postojeći protok nije bio dovoljan. Pojačano je pumpanje vode na CS Bogojevo, podignuta je ustava Bečej kako bi se voda što pre povukla iz zone Srbobrana, ustava Vrbas se održava zatvorenom da ne bi pogurala otpadnu vodu iz kraka prema Vrbasu i dodatno pogoršala stanje prema Srbobranu. Ribočuvarske službe pokupile su svu uginulu ribu i odnele u kafileriju na spaljivanje, kako ne bi došlo do nekih novih problema usled truljenja velike količine uginule ribe.

Sada nakon što su sve mere primenjene JKP “Vode Vojvodine” izdale su obaveštenje u kojem obaveštavaju naše građane da su posledice havarijskog zagađenja otklonjene i da je kvalitet vode poboljšan. “Mere koje JVP ‘Vode Vojvodine’ svakodnevno preduzimaju kako bi se ublažile posledice zagađenja na kanalu kod Srbobrana, poslednjom analizom vode pokazale su efekat. Došlo je do poboljšanja kvaliteta vode nizvodno od Vrbasa, na kanalu Bečej – Bogojevo zbog povećanja protoka, ubacivanja sveže vode u kanal i ostalih preduzetih mera. Nastavićemo i u narednim danima da pratimo stanje na kanalu, ali problem zagađenja kanala je kompleksan i višedecenijski, tako da dejstvom svih raspoloživih tehničkih mogućnosti, JVP ‘Vode Vojvodine’ samo ublažavaju posledice zagađenja, ali ne otklanjaju uzroke. Napominjemo da na inicijativu JVP ‘Vode Vojvodine’ nadležne inspekcijske službe kontrolišu pojedine zagađivače i preduzimaju mere iz svojih nadležnosti”, saopšteno je iz ovog Javnog preduzeća.

Facebook Komentari