Novi pomor ribe u kanalu DTD

03. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Svako ko je jutros prošao uz obalu kanala Dunav-Tisa-Dunav u Srbobranu imao je priliku da svedoči nemilom prizoru. Uz samu obalu voda je izbacila velike količine mrtve ribe, dok je istovremeno ona koja je još živa pokušavala izlaskom na površinu da dođe do vazduha.

Ovakvi katastrofalni slučajevi nisu nikakva novost, svako ko živi u Srbobranu a voli da provodi vreme uz vodu, ovakve prizore posmatra svako malo, ne samo na kanalu DTD već i na reci Krivaji. Od pecaroša smo saznali da se sve desilo iznenada, u toku noći između subote i nedelje, kada je primećeno da je površina vode bila jako nemirna, jer je sva riba izašla na površinu.

Stradala je riba u delu vodotoka između Vrbasa i Turije, dok je u najširem delu u Srbobranu pomor najprimetniji. Na obali se mogu pronaći primerci svih vrsta ribe, od mlađi pa sve do kapitalaca. Krivac za ovu ekološku katastrofu nepoznat je, kao i do sad, sem nagađanja građana o tome ko je u vodu ispustio hemikalije zbog kojih izumire biljni i životinjski svet u kanalu, nemamo prave odgovore.

Ostaje samo nada da će nadležne inspekcijske službe utvrditi ko je krivac i da će on biti adekvatno kažnjen i što je još važnije nateran da ne ponovi delo zbog kog trpi ekosistem čiji smo i mi deo.

Facebook Komentari