Položeni venci oslobodiocima u Turiji i Nadalju

22. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Jubilarna 75. godišnjica oslobođenja od fašističkog režima u Drugom svetskom ratu obeležena je, nakon Srbobrana, i u Turiji i Nadalju. Polaganjem venaca na spomen obeležijima u ova dva mesta naše opštine, predstavnici lokalne samouprave i Mesnih zajednica, odali su poštu stradalim oslobodiocima.

Delegaciju opštine Srbobran predvodila je gospođa Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine, u pratnji članova Opštinskog veća Gazepov Ilije i Džekov Đorđa. Na platou ispred Osnovne škole “Petar Drapšin” u Turiji, kod spomenika narodnom heroju istog imena, dočekali su ih članovi Saveta Mesne zajednice Turija, predsednik Miloš Jovanović, Ljiljana Kovačić i Stefan Šijačić, kao i direktorka škole Branisalava Zeremski sa učiteljicama i đacima koji su i sami doneli bukete cveća. Obe delegacije položile su vence uz spomen ploču, a mališani su cvećem prekrili deo platoa, u čast svih onih koji su njihovo ponosno selo oslobodili od nacista.

Milena Alargić održala je i govor pred okupljenima: “Pre 75 godina na današnji dan ove prostore obasjalo je sunce pobede, koje je donelo oslobođenje od fašističke okupacije. Današnji dan, 22. oktobar, slavimo kao Dan oslobođenja Turije, dan kada je postala pobedik zajedno sa ostatkom Srbije, a o našoj zemlji se pričalo svuda u svetu. Srbobran, Turija i Nadalj su podneli velike žrtve. Iz naše opštine je u NOB-u poginulo ukupnoi 359 boraca, 181 iz Srbobrana, 109 boraca iz Turije i 68 iz Nadalja. Oni su dali ono najvrednije što su imali, svoje živote, i tako platili cenu slobode svih nas. Zbog toga nas na današnji dan obuzimaju tuga i sreća istovremeno. Sjajan trag u našoj prošlosti ostavili su ovi hrabri i čestiti ljudi, boreći se za slobodu i dostojanstven život u okrutnim vremenima. Veliko im hvala za sve što su nam podarili. Hvala im što su nam poklonili civilizacijsku i moralnu pobedu. Zbog svih boraca za slobodu koji su nam ostavili sjajnu prošlost znamo na koji način treba da im uzvratimo. Znamo da treba da živimo dostojanstveno kao pošteni ljudi, da se školujemo i radimo, da još hrabrije i ponosnije koračamo kroz budućnost. Na današnji dan sa posebnim poštovanjem i ponosom govorimo o našem najvećem bogatstvu, hrabrim, vrednim i poštenim ljudima, stanovnicima Turije. Na ovaj dan prenosimo snažnu poruku našoj omladini, vama deco, poruku o delima koja se ne smeju zaboraviti, o vrednostima koje su vam predate u amanet. Koja je cena slobode i kako se ona čuva i poštuje”, rekla je predsednica Skupšine opštine Srbobran. Nakon govora gospođe Alargić skupu se obrati i jedan od učenika turijske škole, Vasa, koji je posebnu pažnju posvetio generalu Petru Drapšinu i značaju koji je on imao za oslobođenje naše zemlje, a pogotovo za Turijce.

22. oktobar obeležen je i u Nadalju, doduše u malo skromnijem ambijentu. Vence su na spomeniku palim borcima u centru Nadalja položili pomenuti predstavnici opštinske uprave, ali i predsednica Saveta Mesne zajednice Nadalj, Dejana Aleksijević. “Na današnji dan, 22. oktobra 2019. godine, obeležavamo 75 godina od oslobođenja Nadalja. Ovom prilikom smo položili vence, mi predstavnici Mesne zajednice i lokalne samouprave, u znak sećanja na sve naše građane koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ili na bilo koji način doprineli tome da mi danas možemo da postojimo kao slobodni ljudi”, rekla je Dejana Aleksijević.

Facebook Komentari