RUKA SPASA dopire do Subotice i Novog Sada

14. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, udruženje

Srbobransko udruženja žena “Ruka spasa” postalo je prepoznatljivo po svom dobročinstvu i izvan okvira opštine iz koje potiče, poslednje dve akcije sprovedene u delo, 3. i 10. oktobra, donela su osmehe na lica dece u Subotici i Novom Sadu.

Predsednica udruženja “Ruka spasa”, Savka Lazić obišla je dva centra u dva najveća grada Vojvodine, koji se bave zbrinjavanjem dece. Jedan je “Kolevka”, dom za decu ometenu u razvoju u Subotici, a drugi je novosadsko “Svratište”, dnevni boravak u kom deca koja žive na ulici pronalaze utočište. U oba pomenuta centra gospođa Savka je dopremila veliki broj paketa sa dečijom odećom, obućom i proizvodima za održavanje lične higijene. Pored punih ruku pomoći, “Ruka spasa” je došla i da se interesuje šta im još nedostaje, i da možda to obezbedi u narednom periodu.

Pri obilasku “Kolevke” u Subotici, jedinog doma za decu ometenu u razvoju na prostoru pokrajine, “Ruka spasa” je dočekana raširenih ruku, kako zaposlenih tako i dece, štićenika doma. U razgovoru sa Vladankom Pavlović, koordinatorom stručnog tima ove ustanove, saznali smo da “Kolevka” ima mnogo donatora, jer su i potrebe ovog velikog doma za decu srazmerne njegovoj veličini. “Trenutno kod nas u domu boravi 162 dece, imamo i dva dnevna boravka, jedan je za decu do 18 godina i drugi za odrasle. Imamo i prihvatnu stanicu, to je za decu koja se nađu u skitnji. Deca koja kod nas borave imaju nadzor 24 časa, svo vreme smo prisutni sa njima u sobama jer se radi o deci koja u najvećem broju slučajeva ne mogu da vode računa o sebi. Ona nemaju mogućnost govora, a neka pored mentalne nerazvijenosti imaju i teške zdravstvene tegobe. Na raspolaganju imamo fizijatra, fizioterapeuta, dečijeg psihijatra, pedijatra, neurologa, stomatologa, i svi su angažovani po ugovoru. Trudimo se da decu izvodimo napolje, bar onu koja to mogu, imamo uređeno dvorište, a organizujemo i izlete. Imali smo aktivno leto, išli smo na more, na Palić, posećivali smo ergelu. To je za decu velika radost, većina njih svoje porodice ne viđa, neki roditelji dolaze u posetu, a neki opet ne jer suviše to teško podnose. U pitanju su stvarno bolesna deca i mi se trudimo da im život ovde bude što ugodniji”, rekla nam je Vladanka Pavlović, a zatim je povela Savku Lazić u obilazak ustanove, odnosno jedne grupe dece koja su , kako kaže koordinatorka, najbolji i mogu donekle da se uključe u socijalni život, iako ni kod njih nije razvijen govor. Udruženju “Ruka spasa”, u znak zahvalnosti, dobilo je zahvalnicu, a na obostrano slaganje dveju sagovornica odlučeno je da srbobransko udruženje u narednom periodu izradi određen broj posteljina za dečije krevete, jer je to najdeficitarniji artikal u “Kolevci”.

Nakon Subotice, na red je došla poseta Novom Sadu i Svratištu za decu, gde je “Ruka spasa” takođe donirala veliki broj paketa pomoći. Iako ovaj centar za zbrinjavanje dece nema uslugu noćenja, veliki je broj benefita koje korisnici mogu imati tokom dana. I ovde je Savka Lazić toplo dočekana, čak su joj prilikom istovara paketa pomogli neki dečaci i devojčice koji su se zatekli u “Svratištu”. Vaspitač Miloš Rajić, jedan je od članova osoblja koji rade sa decom, a ovom prilikom je bio i domaćin “Ruci spasa”. “Svratište postoji od 2010. godine i prihvata decu iz grada koja borave ili rade na ulici. Do 2015. godine funkcionisali smo kao nevladina organizacija, da bi te iste godine prešli u nove prostorije i postali deo Centra za socijalni rad. Svratište svakodnevno prima decu i mlade koji žive na ulici, starosti od 5 do 19 godina. Oni uglavnom prose na ulici, rade na pijaci i u konstantnom su riziku od ekstremnog siromaštva. Radnim danima otvaramo vrata od 8 časova, a zatvaramo u 20:30, dok je to subotom od 10 do 17 časova. Tu smo da deci obezbedimo najosnovnije ljudske potrebe. Imamo kupatila, delimo im čistu odeću, imamo sva tri obroka plus užinu, a pored toga ih učimo i životnim veštinama. Oni učestvuju u postavljanju ručka, pomažu domaćicama, nudimo niz kreativnih radionica, a imamo i dobru saradnju sa školom ‘dr Milan Patrović’ koja kod nas sprovodi ubrzani ciklus obrazovanja namenjen odraslima. Neki naši korisnici koji imaju više od 15 godina upisani su u tu školu i ovde kod nas imaju časove, kako bi stekli osnovno školsko obrazovanje. Naša parola je ‘sat više u Svratištu je sat manje na ulici’, jer smo svesni da je za rešavanje pitanja siromaštva dece nacionalni problem, a mi smo samo tu da pomognemo koliko možemo. Tokom septembra meseca kroz Svratište je prošlo 180 dece, dok je na dnevnom nivou to od 25 do 40 dece. Neki dođu samo na ručak dok drugi budu tu ceo dan. Sa školama imamo dogovor da pratimo kad ko beži sa časova i tad im na kratko zabranimo dolazak u svratište, kako bi smo ih naterali da se obrazuju, a slobodno vreme mogu da provode ovde. Sad nam dolazi period godine kada ćemo imati više dece, jer nemaju gde da se ogreju. Mi vaspitači smo im alternativna porodica, a Svratište kuća”. U znak zahvalnosti deca iz Svratišta poklonila su gospođi Lazić svoje crteže, što je zaista poklon od srca.

“Naše udruženje je ove godine rešilo da izađe u susret Kolevki u Subotici i Svratištu u Novom Sadu, činilo nam se da je baš tu pomoć najpotrebnija. Srbobranci rado učestvuju u humanitarnim akcijama, ovo nije prvi put da pomažemo deci van opštine Srbobran, nosili smo pakete i u Betaniju, u porodilište u Vrbasu. Mlado smo udruženje, ali želimo da pomognemo i učestvujemo u što više humanitarnih akcija. Imamo punu podršku naše lokalne samouprave, koja je i za ove dve akcija ustupila svoja vozila za prevoz robe. Drago mi je što smo u prilici da pomognemo i što smo bili u poseti ovim dvema ustanovama za pomoć deci. Uverila sam se da se sa decom radi dobro, da su im svi posvećeni, a na nama i drugim ljudima je da pomognemo rad ovih dobrih ljudi, kako bi mališani imali koliko toliko lepše detinstvo”, saopštila nam je Savka Lazić nakon obilaska.

Facebook Komentari