Saobraćajna kultura usvaja se u najmlađoj dobi

12. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Saobraćaj

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran i policijska stanica Srbobran organizovali su u petak takmičenje sa temom poznavanja saobraćajnih propisa za najmlađe naše sugrađane, sa ciljem da se deca bezbedno uključuju u saobraćaj.

Na zanimljiv način, kroz igru i zabavu, deci su prikazani pojmovi i pravila iz domena saobraćaja, koja se tiču njih samih, kao što su semafori, pešački prelazi i bezbedno korišćenje istih. U takmičenju su učestvovala deca iz 5 vrtića PU “Radost”: vrtić “Snežana” Srbobran, “Palčić” Srbobran, “Crvenkapa” Srbobran, “Pepeljuga” Turija, i “Bubamara” iz Nadalja.

Pred mališanima su bile tri igre za nadmetanje: 1. Poznavanje saobraćajnih propisa u praksi, gde su na iscrtanoj raskrsnici sa sve znacima i semaforima deca trebala da bez greške pređu raskrsnicu u kojoj je saobraćaj simuliralo jedno od dece na trotinetu; 2. Slagalica znakova, ko pre složi pobeđuje; 3. Kviz sa pitanjima iz domena saobraćaja prilagođena uzrastu učesnika. O tačnosti i regularnosti takmičenja brinuo je tročlani žiri: Aleksandra Vrsajković, direktorka PU “Radost”, Željko Grozdanić vođa saobraćajnog sektora u PU Srbobran, Nenad Trbojević, saobraćajni policajac iz PU Vrbas.

Tokom održavanja takmičenja, deljen je i štampani materijal svim prisutnima na Trgu republike, gde se nadmetanje održavalo, koji promoviše bezbedno učešće u saobraćaju i ukazuje na najveće probleme i opasnosti u istom. Pored takmičenja za najmlađe je bila održana polučasovna predstava “Pažljivko”, tokom koje su mališanima prezentovane poučne poruke vezane za saobraćaj, na način koji je njima blizak. Pored toga u kasnijem popodnevnom terminu za srednjoškolce je održano predavanje u kom je jedan od govornika bio momak koji je ispričao svoju životnu priču, kako je u sled saobraćajne nezgode ostao nepokretan.

Na Trgu je pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja bio postavljen i štand sa simulatorima vožnje, koji pred korisnike postavljaju realne situacije u saobraćaju na 3 velika ekrana koji okružuju stolicu simulatora. Na ovaj način, uz asistenciju naočara koje simuliraju pripito stanje vozača, svako može da se oproba u upravljanju vozilom u saobraćaju u uslovima alkoholisanosti, a da pri tome nikoga ne ugrožava i istovremeno se uveri u tačnost tvrdnje da je takva vožnja u realnosti nebezbedna. Na ovu temu, ali i o kompletnoj akciji koja je sprovedena za srbobransku decu, govorili smo sa Duškom Pešićem, načelnikom odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

“Povod zbog kog smo danas u Srbobranu je Dan bezbednosti saobraćaja, gde nizom aktivnosti koje su usmerene ka različitim grupama dece želimo uticati na podizanja svesti i znanja kod mladih učesnika u saobraćaju. Podaci nam govore da je u poslednjih 5 godina u saobraćaju stradalo 12 ljudi, najčešće u sudarima putničkih vozila sa teretnim. Najugroženije su osobe od 31 do 45 godina, pogotovo u sudarima teretnih vozila, a u putničkim automobilima osobe od 15 do 30 godina starosti. Na današnjoj tribini, namenjenoj baš tim mladim ljudima, pričaće im stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koji će im skrenuti pažnju na najčešće razloge stradanja mladih, kao što su brzina, alkohol, korišćenje mobilnog telefona u vožnji i manja upotreba sigurnosnih pojaseva. Obratiće im se i Slaviša Savić, momak koji je sa samo 17 godina učestvovao u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je zbog svojih grešaka ostao u invalidskim kolicima. Ta lična priča ostavlja snažan utisak na mlade i utiče na promene u njihovom ponašanju kada je u pitanju odgovornije ponašanje u saobraćaju. Veliku pažnju posvećujemo edukaciji dece, na žalost u Srbobranu je i jedno dete stradalo 2017. godine kao putnik u vozilu u saobraćajnoj nesreći, što je najčešći način stradanja dece kod nas. Edukacijom uspevamo da zaštitimo decu kao pešake, učeći ih kako da prelaze ulicu, ali tamo gde roditelji treba da daju svoj doprinos, i da štite svoju decu, tu imamo problem. Potrebno je snažnije uticati na roditelje da decu vezuju sigurnosnim pojasevima, da pravilno koriste sedišta za prevoz mlađe dece i da budu odgovorniji vozači”, rekao nam je gospodin Pešić.

On je dodao da imaju dobru saradnju sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja, sa kojima su tokom dana delili različite flajere o saobraćaju, narukvice, bedževe i druge propagandne materijale koji treba da skrenu pažnju ljudi na saobraćajne probleme, kako bi ih zajednički otklonili. U saradnji sa Savetom opštine, građanima Srbobrana su podeljeni i fluorescentni reflektujući prsluci, svetla za bicikle, sedišta za decu, majice, torbe i mnogo toga drugog što bi moglo da pomogne u snižavanju ili, nadamo se, potpunom anuliranju smrtnosti učesnika u saobraćaju.

Facebook Komentari