Nagrađen rad na konkursu u Beškoj

04. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Đaci srbobranske Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” učestvovali su na likovnom konkursu koji je u ime prve srpske akademske slikarke, Danice Jovanović, priređen u mestu Beška. Konkurs je bio otvoren za sve đake iz Srbije, a naša učenica Lea Juhas zaslužila je nagradu za svoj likovni rad.

,,Učestvovali smo na likovnom konkursu u organizaciji Društva Srpsko-Grčkog prijateljstva i OŠ ‘Braća Grulović’ iz Beške, u okviru manifestacije ‘Dani Danice Jovanović’. Cilj ovog 6. po redu likovnog konkursa je da se sačuva i neguje kulturno-istorijska baština sredine, u kojoj je rođena slikarka Danica Jovanović. Teme Daničinih slika su portreti i figure u narodnim nošnjama, tako su i teme ovog konkursa lice Srbije očima zografa, šare sa narodnih rukotvorina, pred jednom Daničinom slikom. Učenica Lea Juhas iz VIII3 odeljenja OŠ ‘J.J. Zmaj’ iz Srbobrana je osvojila nagradu, a škola je pozvana na svečanu priredbu u OŠ ‘Braća Grulović’ u Beški“,rekla je Jelena Popović, likovni pedagog u OŠ ,,J.J. Zmaj”.

Rođena davnog 4. januara 1886. godine u Beški, Danica Jovanović je imala priliku da bude deo buđenja kulture i umetnosti Srba u obnovljenoj državi. Kao jedna od retkih žena u umetnosti na samom početku 20. veka isticala se svojim neobičnim radovima koji su inspirisani narodnom tradicijom. Tokom svog školovanja u Beogradu i Minhenu, kao i tokom vremena koje je između provodila u rodnoj Beškoj, neprestano je slikala, zbog čega je iza nje ostala bogata kolekcija radova koja broji stotinjak slika. Život je prerano završila početkom Prvog svetskog rata, tačnije 12. septembra 1914. godine u Petrovaradinu. Kako je jedna od najznačajnijih srpskih slikarki, njeni radovi zasluženo krase mnoge privatne umetničke zbirke, kao i one “Pavla Belјanskog” i “Matice srpske” u Novom Sadu.

Facebook Komentari