Obeležen Dan starijih osoba

01. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra, u prostorijama srbobranskog Centra za socijalni rad održan je skup, mala proslava, na kojoj je prisustvovalo dvadesetak naših sugrađana starije životne dobi, a po tradiciji posetio ih je i predsednik opštine Srbobran.

U pomenutom prostoru tokom godine održavaju se različite radionice na kojima se bake i deke druže i korisno provode svoje slobodno vreme, kojeg nakon penzionisanja većina ljudi ima na pretek. Prvi oktobar za ove ljude je praznik koji je samo njima namenjen i lepo je što se tad okupe u svečarskoj atmosveri. Društvo su im, pored predsednika Radivoja Paroškog, pravili i Biserka Veselinović, direktorka Centra za socijalni rad, i Zoltan Bergel, sekretar Crvenog krsta Srbobran. Gospođa Veselinović pozdravila je sve okupljene, čestitala im praznik i podsetila ih da uvek mogu da računaju na svu pomoć i usluge koje pruža Ustanova socijalne zaštite.

“Dvadestet odsto naših sugrađana čine starije osobe, negde oko tri hiljade ljudi, a 40-45 njih koriste usluge socijalne zaštite. To jeste velik broj, ali ako uporedimo taj broj sa tri hiljade starijih osoba koje žive u našoj opštini, videćemo da se oni u našoj sredini osećaju ugodno. Žive najčešće u domovima sa svojim porodicama, ili su svoje stare dane obezbedili na neki drugi način. Kako bi podržali život naših starijih sugrađana u našoj opštini, lokalna samouprava već više od 15 godina razvija neke od usluga socijalne zaštite. Može to i bolje, ali moramo sačekati da novi zakon, koji je u proceduri, kaže na koji način možemo da razvijamo te usluge. Pored toga, na listi smo čekanja za dobijanje licence. Kada ove dve stvari budu realizovane znaće se preko koga lokalna samouprava može da pruža usluge svojim građanima. Nadamo se da ćemo moći da nastavimo da pružamo usluge koje već imamo, ali i da one u budućnosti budu obimnije i kvalitetnije”, rekla je Biserka Veselinović, koja je podsetila prisutne da je starost samo brojka na papiru, a da je na svakom od nas da odluči da li je zaista star.

Radivoj Paroški je naglasio kako mu je uvek prijatno kada je u ovom društvu, i kako kaže, nije mogao da veruje da je već prošlo godinu dana od prethodnog susreta. Pohvalio je što se broj članova u društvu povećao, ali je kao i prethodne godine zamerio, u šali, što društvu nedostaje muškaraca. “Slažem se sa direktorkom, da starost jeste životno doba koje može da bude vrlo lepo. Bitno je da smo zdravi i da smo mladi duhom, a onda su godine nebitne i ne padaju nam teško. Važno je da se družite, da osmislite sebi sadržaje, kako da prijatno provedete vreme. Mi se trudimo, zajedno sa Centrom za socijalni rad, da kada pravimo budžet nađemo prostora za sve dobre sadržaje koji su građanima bitni. Svi naši građani zaslužuju da imaju dobre uslove za život, tako da moramo da pomognemo onima koji nisu dovoljno ekonomski snažni da se sami izdržavaju. Njima pritičemo u pomoć kroz socijalna davanja, a kroz aktivnosti Centra na različite načine pomažemo i drugima. Još jednom pozdravljam ovakva okupljanja građana, čovek je društveno biće i svako osamljivanje može biti vrlo problematično. Lokalna samouprava je tu da pomogne u tom smislu, samo je potrebno dati dobre predloge”, izjavio je Paroški pred okupljenim sugrađanima, a zatim ih je i obavestio da od opštine Srbobran dobijaju poklon izlet do grada Sombora, jer siguran je da će njima to mnogo značiti.

 

Facebook Komentari