ŽKK Srbobran ulazi u novu sezonu oslabljen ali ne i bez želje za takmičenjem

23. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport, Zabava

Pripreme za novu košarkašku sezonu u Drugoj ženskoj ligi Srbije, ženski košarkaški klub Srbobran otpočeo je na vreme, a odigrane su i dve pripremne utakmice. Stanje sa igračkim kadrom nije sjajno kao na početku prošle sezone, ali nema odustajanja.

Prvu pripremnu utakmicu odigrale su naše devojke u Osijeku protiv tamošnjeg tima ŽKK “Mursa”, sa kojim već postoji tradicija igranja prijateljskih mečeva zbog dobrih odnosa uprava dva kluba. Prvi duel, u Hrvatskoj, izabranice Slobodana Subića izgubile su sa 7 poena razlike, ali su zato u subotnjem revanšu na svom terenu slavile sa 8 poena viška, protiv istog tima.

Tokom najvećeg dela utakmice vodile su Osiječanke sa po par poena, prednost koju su stekle u prvoj četvrtini, 14:17. Poluvreme je završeno sa istom koš razlikom, jer je odnos koševa u drugoj četvrtini bio 17:17. Tek na kraju treće deonice “Belle” igraju žustrije i pobeđuju sa 15:14, da bi u poslednjoj četvrtini odigrale znatno bolje, pogotovo u odbrani, i tako dolaze do pobede 60:52 (13:5). Najbolja u domaćoj ekipi bila je Zorana Tanurdžić sa 24 postignuta poena, od čega dve trojke. Nataša Božić dala je jednu trojku sa ukupnih 10 datih poena, dok je Tamara Ivkov bila treća najkorisnija sa 9 poena.

Nakon utakmice porazgovarali smo sa prvim trenerom ŽKK “Srbobran”, Slobodanom Subićem. Nismo mnogo želeli da govorimo o jednom prijateljskom meču, već smo se odmah okrenuli temi koja uskoro postaje aktuelna, a to je nova sezona koju počinjemo znatno oslabljeni u odnosu na prošlu godinu.

“U odnosu na prošlu sezonu, fale nam 4 igračice koje su u velikoj meri bile nosioci igre. To su: Branka Subić, koja odsustvuje zbog zdravstvenih problema i nadamo se da će se vratiti u tim oporavljena u drugom delu sezone, druga izostala je Jelena Ćurčić koja je, svi se sećaju, na završnom Juniorskom prvenstvu doživela nezgodnu povredu kolena, pre mesec dana je tek operisana i očekuje je oporavak u trajanju od 6 do 8 meseci. Ako sve bude kako treba uspeće da se vrati u igru u poslednjih par kola. Najvažnije je da se ona potpuno oporavi i vrati se u košarku, pa makar to bilo i za sezonu posle ove. Naše reprezentativke, sestre Curaković, Ivana i Jelena su odlučile da prestanu da se bave košarkom. Njihovi razlozi su privatne prirode i neću ih javno iznositi. Poštujem ih, to je njihova odluka koju su donele nakon nekoliko zajedničkih razgovora, tokom kojih sam pokušavao da ih nagovorim da ostanu i igraju košarku za koju su talentovane”.

“Dogovorili smo jedno pojačanje, koje je potpisano nedavno, u pitanju je iskusan bek, Dragana Kekezović. Mislili smo da ćemo s njom nadoknaditi nedostatak iskusnih igračica, pre svega na spoljnim pozicijama. Međutim, na poslednjim trreninzima žalila se na Ahilovu tetivu, obavila je pregled i sinoć smo obavešteni da je u pitanju parcijalna mikro ruptura, za čije lečenje je potreban period mirovanja od 2 do 3 meseca, tako da je pretpostavka da ni ona neće moći da pomogne ekipi u prvom delu sezone. Ono što je od igračkog kadra ostalo mogla je publika danas da vidi na terenu. Pokušavamo da prilagodimo igru timu koji imamo, još ne trčimo ni približno zadovoljavajuće, što je očekivano. Upoređujući ove dve utakmice sa Osijekom, mislim da je ova druga bila znatno disciplinovanija u napadu. Organizovane kretnje koje vežbamo na treninzima su ispoštovane, imali smo strpljenja, uzimali mnogo više dobrih šuteva nego na prethodnoj utakmici. Procenti u ovom trenutku nisu nešto što me zabrinjava”.

“Druga liga će ove sezone brojati 10 timova, očekivanja su da će biti jednake snage kao i prošle godine, ako ne čak i jača. U prva 4 kola nas očekuju 3 gostovanja, prvo putujemo u Kragujevac, pa nam dolazi gost iz dalekog Prijepolja, a zatim još dva gostovanja, nakon čega ćemo ući u neki naizmenični ritam utakmica. Za nas će liga biti znatno jača nego što je bila prošle sezone, s obzirom na to šta smo mi kao ekipa pretrpeli u ovom prelaznom periodu. Moram da budem optimista, rekao bih da se u ovoj ekipi koja je na okupu, dešavaju poprilično pozitivne stvari, imamo jedan dobar rad i postoji dobra energija koja je u datom trenutku vidljiva i na terenu. Mi moramo praviti što više toga i truditi se kao i prošle sezone da sačuvamo domaći teren, da svaki tim koji dođe kod nas ovde ‘skupo proda kožu’. Pokušaćemo da i u gostima dobijemo neku utakmicu, ako bude bilo moguće. Neke prognoze za tabelu neću davati, igraćemo svaku utakmicu da pobedimo, a meni je bitno da nakon svake napredujemo individualno, i što je još bitnije kao tim”.

“Moram da se zahvalim našim gostima iz Osijeka, ovo je druga godina da igramo prijateljske utakmice, i polako to već postaje tradicija. Nismo daleko jedni od drugih, nekih stotinak kilometara, a i ove i prošle godine pred početak sezone imali smo dobre zajedničke provere. To nam sigurno svima koristi i nadam se da će saradnja naša dva kluba opstati i u budućnosti. Mogli bismo da organizujemo druženja i u nekim drugim uzrasnim kategorijama, a ne samo sa seniorkama. A što se tiče seniorki, očekujem da do početka sezone odigramo još dve pripremne utakmice, još ne znamo da li će biti kod kuće ili u gostima, to ćemo znati u narednih par dana”.

“Kada su u pitanju mlađe kategorije igračica, i dalje imamo 5 uzrasnih kategorija u takmičenjima. I dalje smo jedan od najmasovnijih ženskih košarkaških klubova u zemlji, samo desetak klubova može da se pohvali tolikom brojnošću devojčica u klubu. Po broju takmičarskih ekipa smo među par klubova u državi, samo najpoznatiji klubovi iz naše zemlje imaju sve takmičarske ekipe u svim kategorijama i još da su te ekipe uspešne. Mislim da u klub dolaze generacije dece koje su izuzetno talentovane. Nastupaćemo ponovo sa juniorkama, kadetkinjama, pionirkama, mlađim pionirkama, mini basketom i naravno tu je škola košarke koja se ne takmiči. Pored mene u klubu i dalje rade treneri Branka Subić, koja je na bolovanju, i Nikola Krga koji je sa nama i drugu godinu za redom, a zadovoljstvo mi je što mogu u trenažni proces sa decom da uključim i Mirjanu Đokić, koja je sa nama u klubu od svoje sedme godine. Faktički naše dete, koja je stasala u jednu dobru seniorsku košarkašicu, a pokazala je i interesovanje za rad sa decom. Ima dobru predispoziciju da bude trener, u ovom trenutku uključena je u rad kao moj asistent u radu sa mlađim kategorijama, i očekujem da u nekoj bližoj budućnosti ona postane deo stručnog štaba u klubu”, viđenje je trenutnog stanja u ŽKK od strane prvog stratega Slobodana Subića. Na nama je da sačekamo oktobar mesec kako bi smo pogledali prvi takmičarski meč naših devojaka. 5. oktobra igraju u Kragujevcu, a već 12. igraće pred svojim navijačima.

Facebook Komentari