Gimnazijalci u potrazi za hobijem

23. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zabava

Gimnazija i ekonomska škola “Svetozar Miletić” u Srbobranu, realizovala je tokom protekle subote, 21. septembra, projekat “Moj hobi”, koji je finansiran od strane pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine i nacionalne zajednice.

 

Projekat je unapred planiran za početak školske 2019/20. godine, tako da su i gost pozvani na vreme. U subotu su u srbobransku Gimnaziju i srednju školu došli učenici iz Poljoprivredne srednje škole iz Bačke Topole kao i gimnazijalci iz Vrbasa. Sa gostujućim i našim učenicima radile su u radionicama profesorke naše obrazovne ustanove, kao i direktorica iste, a pridružili su im se i neki bivši učenici koji vole da dođu u svoju nekadašnju školu i isprate zanimljive sadržaje kojih nikako ne nedostaje. Mi smo ih zatekli u svečanoj sali škole, gde se upravo krenulo sa radionicom aranžiranja cveća, odnosno bojenja kutija za iste.

Jedna od profesorki, koja je učestvovala u realizaciji ovog projekta je Svetlana Pajić Jojkić, profesorka istorije, sa kojom smo porazrgovarali o temi “Moj hobi”. “Plan za ovaj projekat napisali smo još u martu ove godine, i pokrajinska administracija nam ga je odobrila. Tema projekta, ujedno i cilj, je da se učenicima pokaže na koji to koristan način mogu da ispune svoje slobodno vreme, ili da možda steknu neki novi hobi. Održali smo u toku dana dve radionice, jedna se ticala ručne izrade sapuna, gde su učenici naučili kako se prave domaći sapuni od različitih prirodnih sastojaka, a druga radionica se zove Moj cvetni aranžman, gde su naučili da aranžiraju cveće, što je uvek lep poklon, a mogu od tog hobija prodajom nešto i da zarade. Obe radionice su sigurno dobar način da se u društvu lepo zabave, a naučili su i nešto lepo. Zainteresovanost je bila velika, vidim da im se dopalo da izrađuju sapune i aranžmane.

U radionicama je učestvovalo 20 učenika, koji su se dobrovoljno prijavljivali. Mi u našoj školi imamo aktivan klub volontera koji duži niz godina radi, i većina prijavljenih učenika za radionice dolazi iz tog kluba, ali ima i novih učenica koje su želele da se priključe. Naša škola je poznata po ovakvoj vrsti susreta učenika, ovo je treći put da organizujemo ovakve radionice, i svaki put nam pokrajinska vlast izađe u susret i finansira skupove. Sigurno je da ćemo istrajati u tome da i u buduće osmišljavamo i organizujemo nove projekte slične tematike, jer učenici su zainteresovani za takve vannastavne aktivnosti. Gledaćemo da ispunimo želje učenika. Sad su nam u gostima đaci iz Vrbasa i Bačke Topole, a često su tu i deca iz drugih sredina, imamo dobre odnose sa mnogim školama u Vojvodini i rado njihove učenike pozivamo u goste. Bitno je da se deca iz različitih sredina druže, razmene iskustva, a možda zajednički dođu na ideju za neku dalju saradnju.

Profesorka Svetlana Pajić Jojkić potvrdila nam je, da nastavni kadar ima u planu organizaciju i drugačijih skupova, nekih koji se tiču ekologije i sporta, ali kako realizacija uvek zavisi od sredstava, još nema konkretne najave dok projekti ne budu odobreni. Kada je u pitanju Dečija nedelja, koja nam ide u susret, a mnoge škole uveliko su spremne za dolazak te prve sedmice u oktobru, Gimnazija i ekonomska škola “Svetozar Miletić” ima tradiciju da se priključi nekoj od Osnovnih škola srbobranske opštine, i podrži najbolju akciju. Prošle godine su podržali osnovce u humanitarnoj akciji, a bilo je i ekoloških koje su najčešće i na njih odziv uvek bude velik.

Facebook Komentari