Amatersko pozorište počinje sa ozbiljnijim radom

15. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Premijernim izvođenjem predstave, u sklopu manifestacije Kulturno leto, mladi glumci amateri kupili su nas svojim nastupom na Trgu slobode, što je direktorici Doma kulture bio znak da ovim talentovanim mladim ljudima treba posvetiti veću pažnju i uložiti u njih neke resurse, kako bi iskazali svoj puni kapacitet.

Baš sa željom da se potencijal srbobranske dece iskoristi maksimalno, što može da im pomogne u daljem usavršavanju, ako bude bilo takvih želja kod njih, Dom kulture je angažovao glumicu Lidiju Stevanović, prvakinju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, da se uključi u rad amaterskog pozorišta u Srbobranu i prenese na decu svoje bogato znanje i iskustvo. Nataša Živković, koja je sa glumcima radila na pripremi prve predstave, neće biti u mogućnosti da iznese drugu predstavu do kraja, iz privatnih razloga, tako da je dolazak nove osobe na njeno mesto bio izvestan.

Prvi radni sastanak, na kom su se naši glumci i Lidija upoznali, održan je u subotu od 11 časova u sali Malog pozorišta. Sem poznatih lica glumaca, koje je pozorišna publika već upoznala na izvođenju komedije “Ljubav, navika, panika”, grupi su se priključila i neka nova lica. Par njih je bilo prisutno na prvom okupljanju u subotu, a vrlo brzo, čim se usklade svi termini i obaveze, doći će i ostali kako bi svi zajedno počeli na pripremi novog komada.

Lidija Stevanović nam je objasnila, kako je njen zadatak da ovu grupu talentovanih mladih ljudi dublje uvede u svet “dasaka koje život znače”, i da im otkrije svu lepotu svog poziva. Prvo što je htela da sazna je čime se pored škole bave klinci u Srbobranu, koja su im interesovanja i šta je to što oni žele da prikažu u sledećoj predstavi koju će savladati. Oduševila se što više od polovine polaznika dramske sekcije ima iskustva u izvođenju muzike, klavir, gitara bas gitara, a dopalo joj se i to što su svi dovoljno kulturno potkovani, načitani, te umeju da razlikuju kič šou biznisa od kvalitetnog izvođenja nekog umetničkog dela.

Pored činjenice da će naše amatere podučiti glumačkom zanatu, Lidija ima želju da im savladavanje potrebnih koraka bude i zanimljivo, jer ipak je reč o sekciji na koju se dolazi dobrovoljno, a i hemija u oformljenojh ekipi je već dobra. Mišljenja je da svi moraju da posete Novi Sad i pritom pogledaju neke ozbiljne predstave koje se izvode u SNP-u i Pozorištu mladih, što su rado prihvatili, a Dom kulture je spreman da im organizuje odlaske, što sve zajedno obećava da će nam naši mladi glumci u budućnosti na sceni izvoditi komade koji će izgledati mnogo bolje od onih koji se nazivaju amaterskim.

Facebook Komentari