Košarkaši SRBOBRANA ulaze u sezonu još spremniji i brojniji

06. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport, Zabava

Omladinski košarkaški klub “Srbobran”, pred start svoje druge takmičarske sezone, gaji visoke ambicije, a po dužini klupe i ozbiljnosti velikog broja seniorskih igrača očekivanja nisu nerealna.

Pripreme za novu sezonu, trener Jovica Andrić, otpočeo je još pre mesec dana, ali tek sad je spisak imena, sa kojima će moći da raspolaže u rotaciji, dobio konačan okvir. Neki značajni igrači sa starta prošle sezone, nisu više u mogućnosti da igraju, a neki se još oporavljaju od povreda. Sa druge strane, imamo i neke povratnike u zeleni dres, a tu su i nova imena koja će svojim znanjem i iskustvom pokušati da odvedu tim do vrha Druge Srpske lige. Kako bismo svoje čitaoce pripremili za nastupajuću košarkašku sezonu, otišli smo na trening seniorskog tima okk “Srbobran”, razgovarali sa čelnicima kluba i uverili se u ozbiljnost rada pred početak takmičenja.

Prvi sagovornik bio nam je i prvi strateg kluba, Jovica Andrić, od kog smo saznali kakve su ambicije u ovoj sezoni, ko su momci za koje ćemo navijati sa tribina i šta možemo očekivati od njih? “Pripreme su počele još 29. jula, za igrače iz Srbobrana i to za sve selekcije, sem mlađih pionira koji su sa treninzima počeli 12. avgusta. Za sad sam vrlo zadovoljan pripremama, nismo uvek komlpetni na treninzima, jer mnogi momci su zaposleni. Prvom timu smo na treninzima priključili igračke iz kadetskog pogona, jer su u pitanju stvarno talentovani igrači na koje ozbiljno računamo. Čak 5-6 momaka, koji su 2004/05. godište, trenira sa seniorima. Trenutno na treninzima nisu Rekić koji je na terapijama zbog povrede kolena, zatim Simanić, i najiskusniji Subić, koji trenira sa svojim igračicama. Očekujem da ćemo prve nedelje oktobra, kada startuje sezona, imati 20-ak igrača od kojih ću verujem moći da za svakog protivnika napravim odgovarajući tim”.

“Imamo jednu novinu u klubu, gospodin Ninoslav Jokanović, dosadašnji predsednik kluba, sada je u upravnom odboru, a na njegovo mesto postavljen je Simin Ljubomir. Ljubomir je igrač u prvom timu koji je posvećen klubu, razume i oseća bliske, porodične odnose u klubu i saradnja sa njim ide u dobrom pravcu. Najbinije od svega je da su se ambicije nas trenera, Dejana Andrića i mene, poklopile sa upravom kluba, što je rezultovalo sa dosta pojačanja. Na prvom septembarskom treningu priključila su nam se dva igrača iz Novog Sada, Jovan Antić i Dušan Samardžić. Sa Antićem sam imao prilike da i igram pre nekoliko godina, dok je Samardžić dve godine bio moj igrač u Akademiku. Reč je o dvojici odličnih momaka, velikih pojačanja za nas, Antić na pozicijama 2 i 3, a po potrebi i na mestu pleja, dok je Samardžić igrač na pozicijama 2, 3 i 4, na ovoj poslednjoj će najčešće igrati, jer nam tu fali igrača. Treći igrač koji se od naredne nedelje priključuje timu na treninzima je Miloš Stojinović, centar koji je prošle sezone igrao za nas, ali se u 6. kolu ozbiljno povredio. On se još uvek oporavlja od ozlede, radi u teretani i trči, a u rad sa loptom će smeti da se uključi tek od 20. septembra, tako da će biti spreman za prvo kolo. Četvrto pojačanje je Šijačić Igor, igrač koji je igrao kod mene, odakle je otišao u novosadsku Vojvodinu. Vrlo zapažen prošle godine, i najzaslužniji je za osvajanje titule prvaka države za generaciju 2002. Uprava košarkaškog kluba Vojvodina, nam je izašla u susret i ustupili nam Igora, s tim što će mu prioritet biti utakmice u Vojvodini za njegovo godište, a kod nas će igrati za seniore. Na poziciji 5 imamo manjak igrača, samo Miloša, jer je Vujić povređen i neće moći da igra do kraja ove godine”.

“Mislim da sa ovim pojačanjima imamo šanse u borbi za prvu poziciju na tabeli, a samo ona vodi u viši rang. Potajno se nadamo tome, nema potrebe da budemo skromni, cilj nam je da igramo što bolju košarku i da naši Srbobranci, inspirisani igrom ovih iskusnih momaka, uskoro preuzmu vodeću ulogu u timu. Ove godine liga će brojati 18 timova, dva više nego prošle godine. Ekipe će biti raspoređene u dve grupe od po 9, odakle će po 4 najbolja tima igrati plejof, a po 5 lošijih plejaut. Ono što smo priželjkivali je da tim našeg reprezentativca Nikole Jokića ‘Joker’ iz Sombora, prođe u viši rang, kako bi smo ove sezone imali lakši posao, ali to se nije desilo tako da su oni i dalje prvi favoriti. Drugi najbolji tim po meni, je ekipa ‘Hercegovac’ iz Gajdobre, koja je ušla u ligu bez i jednog poraza. Mi smo treći, ali imamo nameru da se borimo sa najjačima do kraja. “

“Ove godine imamo ukupno 5 takmičarskih selekcija: seniori, kadeti 2003, kadeti 2004, pioniri 2006. i mlađi pioniri 2008. Juniore ove godine nemamo jer nema više takmičenja za njihovo godište, tako da sad nastupaju samo za senire. Za pohvalu je to što ja na poslednja dva treninga došlo čak 8 novih momaka u najmlađu grupu. Odziv na treninge je veliki, lepo se radi u svim starosnim grupama i sa svima njima imamo visoke ambicije. Želja nam je da u bliskoj budućnosti dođemo u situaciju da okupimo 12 Srbobranaca da igra za prvi tim, a da pri tom nemamo potrebu za pojačanjima sa strane. Sad je u timu nekoliko naših momaka koji nose igru, to su: Srdanov, Baki, Rale, Subić, Trninić, Mirosavljević, i kad stasaju ovi momci iz kadetskog uzrasta, sigurno ćemo imati kompletiran tim”, detaljno je opisao situaciju trener Jovica Andrić, koji je najavio da ćemo ove godine gledati jedan agresivniji tim koji će biti dobro fizički spreman i neustrašiv, što će biti prikazano već u narednim danima kada kreću pripremne utakmice.

Po završetku razgovora sa Jovicom, reč je preuzeo novoimenovani predsednik kluba, Ljubomir Simin. Od njega smo saznali da nema nameru da prestane sa igrom za prvi tim, a nove obaveze je rado prihvatio i nije mu problem da ih uskladi sa drugim obavezama. “Sem igračkih zaduženja, od sad imam i ova nova funkcionerska. Velika mi je čast što sam uopšte bio predložen za mesto predsednika kluba, a ujedno velika je i odgovornost biti na toj funkciji. Vrlo smo ambiciozni i radimo na tome da obezbedimo uslove koji će nas dovesti u situaciju i da ih ostvarimo. Na prvom mestu voleli bi smo da nas ove sezone zaobiđu povrede, jer nas je to prošle godine desetkovalo i potpuno nas isključilo iz borbe za plasman u plejof. Kako ste čuli pojačani smo sa igračima koji su sposobni da povuku mnogo i inspirišu ostale da daju više na parketu, Antić ima iskustvo igranja prve lige, pa čak i inostrano iskustvo, a sa Samardžićem on je tandem koji osvaja turnire u basketu 3×3 po Srbiji. Jedno od mojih novih zaduženja je da u klubu obezbedim bolje uslove za treninge, pogotovo u mlađim kategorijama. Obezbeđujemo sponzore kako bi i najmlađi članovi kluba imali opremu sa imenom kluba, kako bi ih motivisali da treniraju i osete svu lepotu ovog sporta. Pronašli smo ljude koji su spremni da pomognu, naši domaći sponzori, iako to nisu neka velika sredstva ipak su nam značajna i sigurno je da će oduševiti našu decu. Pozvao bih i druge privrednike iz opštine da se uključe u sponzorisanje, a mi ćemo ih rado promovisati na svojim nastupima uz ime kluba koji nose ime našeg mesta. Imamo odlične trenere koji rade sa decom, Jovica i Dejan Andrić, plus je u trenažni proces uključen i kapiten Rale, a u planu nam je da još neki istaknuti igrači budu uključeni u rad sa najmlađima, jer na njih ta deca treba da se ugledaju”, rekao je predsednik kluba, Ljubomir Simin.

Oba naša sagovornika zahvalila su se svim sponzorima koji su uz okk Srbobran, svim roditeljima dečaka koji u klubu treniraju, jer imaju poverenje u njihov rad, takođe zahvalnost je upućena lokalnoj samoupravi koja svesrdno pomaže klubu. U ovom klubu trenira 70 igrača iz Srbobrana, što je velik broj i za neke klubove iz prestonica pokrajine i države. Zahvalnost naših sagovornika posebno je usmerena ka Ninoslavu Jokanoviću, prvom predsedniku i čoveku koji je najviše pomogao kad je to bilo najteže, a sa kojim je okk Srbobran postao prepoznatljiv u Vojvodini, iako postoji tek drugu godinu.

Facebook Komentari