20. Srbobranska brazda u svemu je nadmašila prethodna izdanja ove manifestacije

26. avgust 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda, Zabava

Tradicija održavanja manifestacije koja slavi obradu zemlje u najplodnijoj žitnici Evrope, održana je po 20. jubilarni put u Srbobranu. Organizacija “Srbobranske brazde” u ovoj godini zasenila je sve prethodne zajedno, a samim tim i poseta građana i broj prijavljenih orača za takmičenje bio je veći nego ikad.

Parcela koja pripada srbobranskoj firmi AD “Pionir” bila je idealno mesto za održavanje ovogodišnjeg skupa koji je organizovala Mesna zajednica Srbobran. U prijatnoj hladovini bujnih drvoreda koji oivičavaju takmičarski poligon, smestilo se više stotina naših sugrađana, ali i veći broj ljudi koji su samo ovim povodom došli u Srbobran. Šatori sa rashladnim sistemom vodene magle, obiljem pića i hrane pružili su smeštaj za većinu posetilaca, koji su uživali u lepom danu i bogatom kulturnom i muzičkom programu koji su organizatori pripremili.

Manifestacija je počela u zoru, skupom orača kod zgrade Mesne zajednice Srbobran, odakle su se u koloni zajednički uputili ka mestu takmičenja. Defileom kroz Srbobran najavili su početak najveće Brazde do sad. Čak 70 takmičara učestvovalo je ove godine u nadmetanju orača. Takmičari su sem iz Srbobrana, došli i iz mnogih drugih mesta naše lepe pokrajina, a neki čak i iz Mađarske, što je ovoj “Srbobranskoj brazdi” dalo epitet međunarodne manifestacije takmičarskog karaktera.

20. “brazdu” otvorio je dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je primetio da je ove godine manifestacije prevazišla sva očekivanja i nadišla lokalni karakter. „Nema sumnje, ‘Srbobranska brazda’ prerasta u vojvođanski brend. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava organizaciju tradicionalnih manifestacija širom Vojvodine, manifestacija koje doprinose unapređivanju i razvoju poljoprivrede u našoj pokrajini. Ove godine smo zajednički sa organizatorima, Mesnom zajednicom i opštinom Srbobran, na najbolji način i finansijski pomogli održavanje ‘Srbobranske brazde’, jer ona to zaslužuje. Reč je o priredbi koja predstavlja tradiciju i običaje Vojvodine. Ona ima za cilj da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane, da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi spoj u razvoju poljoprivrede. Ukoliko želimo da imamo produktivniju i konkurentniju poljoprivredu, neophodno je ulagati u savremenu pogonsku i priključnu mehanizaciju, a resorni sekretarijat u svom radu uvek osluškuje struku i nauku, jer samo na taj način i uz primenu savremene opreme, poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata”, rekao je velikom broju okupljenih građana Radojević.

Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, naglasio je želju organizatora da svaka naredna manifestacije bude bolja, a očigledano je bilo da je ovogodišnja nadmašila sve do sad održane. „Najbolja potvrda za to je odziv takmičara, pa broj posetilaca, pa interesovanje izlagača, gosti koji su se odazvali našem pozivu, međunarodni karakter takmičenja koji su nam doneli naši prijatelji iz Mađarske. Uz dobro takmičenje i srdačno druženje, dobili smo mini sajam najmodernije mehanizacije, semenske robe i sredstava za zaštitu – šansu da se naši poljoprivrednici upoznaju sa najsavremenijim tokovima poljoprivredne proizvodnje. A upravo je ona okosnica razvoja opštine Srbobran i sve što radimo potaknuto je željom da ostvarimo taj cilj. Posebnu zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i sekretaru Radojeviću za podršku koju su nam pružili. Mi smo i prošle godine imali najbolje organizovanu ‘Srbobransku brazdu, ali smo ove godine učinili dodatni napor i iskorak da bi dobili najuspešniju i najmasovniju manifestaciju do sada. Posebno pohvaljujem organizacioni tim Mesne zajednice Srbobran, koji je dugo i vredno radio na pripremi ovogodišnje brazde“, rekao je Paroški na otvaranju.

Sa bine su se posetiocima obratile i mnoge druge osobe koje se svojim radom u grani poljoprivrede ističu u našoj zemlji, a među njima i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine i član Organizacionog odbora „Srbobranske brazde“, Petar Radić, profesor Miroslav Malešević, kao i doc. dr Mirjana Ljubojević Ikrašev, rođena Srbobranka, profesorka Poljoprivrednog fakulteta. Svi zajedno izneli su svoj ponos i divljenje činjenici da u srcu Vojvodine, u maloj opštini poput Srbobrana, posoji ovako velika i značajna manifestacija koja čuva nasleđe zemljoradničke tradicije naše zemlje.

Kao i do sad takmičari su u polje ušli podeljeni u tri kategorije, a stručni žiri ocenjivao je sve segmente oranja: otvaranje brazde, dubinu, pravac, završetak i ukupni utisak o obrađenoj zemlji. Po mišljenju stručnjaka, u lakoj A kategoriji bio je najbolji Bogdan Bikić iz Siriga, drugi je bio Laslo Šerfeze iz Srbobrana, a treći Igor Fejsa, opet Srbobranac. U srednjoj B kategoriji najvećim peharom je nagrađen Đorđe Dinjaški iz Srbobrana, drugi je bio Saša Atanasković iz Turije, a treći Miroslav Simin iz Srbobrana. U teškoj C kategoriji izdominirali su Srbobranci: Goran Radović kao prvi, a Zoltan Mag kao treći, dok je Zoltan Čeh iz Bačkog Gradišta bio drugi. Prvoplasirani su dobili novčane nagrade od po 25.000 dinara, drugloplasirani 20.000, a trećeplasirani po 15.000 dinara, što je u poređenju sa prošlogodišnjim premijama uvećanje od 25 odsto.

Posebne nagrade, koje je obezbedila opština Srbobran, letovanje za dve osobe u trajanju od 7 dana u banji kraj Orošhaze u Mađarskoj, dobili su Lazar Antić, rođen 1929. godine zbog čega je bio najstariji takmičar ove godine, zatim najmlađi takmičar, Sabo Robert junior, 2009. godište, ali i pripadnica lepšeg pola Mariji Seočanac iz Vrnjačke Banje, koja je takođe učestvovala u takmičenju orača.

Galerija fotografija.

Facebook Komentari