Ministar poljoprivrede posetio Turiju

15. avgust 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

U poseti Turiji i jednom od istaknutih poljoprivrednika ovog mesta, Petru Novakoviću, bio je ministar poljoprivrede u republičkoj Vladi, Branislav Nedimović. U domu Novakovića dočekali su ga pored domaćina i predstavnici lokalne samouprave.

Ministar je u razgovoru sa predsednikom opštine, Radivojem Paroškim i domaćinom Petrom Novakovićem, informisan o kapacitetima i raznovrsnosti poljoprivredne proizvodnje u opštini, o projektu elektrifikacije atara koji je trenutno u realizaciji, o subvencijama i odvodnjavanju, važnom poslu koji se sprovodi a tiče se uređenja atarskih puteva, kao i o zadrugarstvu i oživljavanju Opšte zemljoradničke zadruge Srbobran. U razgovoru sa ministrom aktivno su učestvovali i predsednica Skupštine opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednici Saveta Mesnih zajednica Turija i Srbobran, Miloš Jovanović i Ninoslav Jokanović, kao i sinovi Petra Novakovića koji su uključeni u proizvodnju poljoprivrednog gazdinstva svoga oca. O širokom spektru otvorenih tema, svi sagovornici su bili složni da ima prostora za veću saradnju, kako bi se dobili bolji rezultati.

Nakon dugih razgovora, i obilaska voćnjaka u vlasništvu porodice Novaković, medijima se prvi obratio ministar Nedimović, i izneo neke zaključke. “U gostima smo kod ljudi koji hoće da menjaju strukturu poljoprivredne proizvodnje, koji elektrifikacijom voćnjaka smanjuju troškove proizvodnje, koji žele da uspostave nove vrste proizvodnje i na taj način će ostvariti mnogo više novca. Voćnjak iza nas dogodine će biti veoma izdašan i cenim da će ovih četiri hektara trešanja donositi novca koliko i 100 hektara pšenice i kukuruza, ako ne i više. To je budućnost Srbije, da menjamo strukturu proizvodnje u korist onoga što se traži na tržištu. U ataru opštine Srbobran imamo površinu od 150 hektara na kojoj je izvršena elektrifikaca i to je trend koji ćemo mi nastaviti. Vlada Srbije je u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji uradila elektrifikaciju, u Žitorađi, Varvarinu, Leskovcu, dok je ovde opština Srbobran sve sama uradila. Sledeće godine će biti otvoren novi konkurs za elektrifikaciju i navodnjavanje”.

Zadovoljan spremnošću ministra da se aktivnije uključi u unapređenje poljoprivredne proizvodnje naše opštine, koja je ključna privredna grana kod nas, predsednik Paroški je izrazio lično uverenje da će nakon ovih razgovora doći i do realizacije planova u ovoj oblasti sa nivoa republike. “Značaj posete ministra ogleda se u tome što smo došli do određenih saznanja za ovo što mi već pokušavamo da radimo. Sredstvima iz opštinskog budžeta uradili smo elektrifikaciju 150 hektara, a vidimo da je politika Vlade Srbije upravo da se menja struktura poljoprivredne proizvodnje, i raduje nas da smo i mi sami krenuli ka tome. Atar od 27.000 hektara uglavnom je okrenut prema ratarstvu, ali kroz subvencije iz budžeta opštine i uz podršku iz budžeta Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, stvaramo uslove da se naši poljoprivrednici bave i drugim granama poljoprivredne proizvodnje – voćarstvom i povrtarstvom. Elektrifikacijom atara otvaramo prostor za razvoj seoskog turizma. Elektifikacija je pokrila deo turijskog i srbobranskog atara, u blizini zaštićenog parka prirode Beljanska bara, što smatramo da može da bude dodatni sadržaj za razvoj turizma. Elektrifikacija je završena, čeka se samo tehnički prijem i prva priključenja na mrežu, jer interesovanje među poljoprivrednicima je veliko. Plan nam je da se sledeće godine mreža proširi na dodatnih 150 hektara”.

“Značaj ove posete je i u tome što su lokalni poljoprivrednici dobili priliku da u razgovoru sa ministrom iznesu probleme koji opterećuju njihovu proizvodnju, a jedan se tiče odvodnjavanja. Dobili smo informaciju da se u Ministarstvu poljoprivrede pripremaju određene izmene kada je u pitanju sistem naplate takse za odvodnjavanje na poljoprivrednim parcelama, koje bi trebale da efikasnije reše ovaj problem. Poljoprivrednici su se interesovali i na koji način mogu dobiti podsticaje za uređenje atarskih puteva, kojih ima jako puno. Ministar je najavio jednu važnu novinu u ovoj oblasti; naime, priprema se odluka prema kojoj će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa lokalnim samoupravama obezbeđivati mašine koje mogu jednostavno i brzo da uređuju atarske puteve. One koštaju oko 2,5 miliona dinara i u ovoj ceni bi Ministarstvo poljoprivrede obezbeđivalo 85 posto, a lokalna samouprava 15 posto sredstava. Mislimo da možemo na ovaj način da uzmemo dve mašine i tako urediti atarske puteve u našoj opštini na kvalitetan način, kako bi poljoprivrednici biti zadovoljni”, između ostalog rekao je predsednik Paroški.

Ono što je još pozitivno, a odlikuje gazdinstvo Petra Novakovića, je činjenica da ima ko da nastavi proizvodnju i u daljoj budućnosti. Sin Dušan Novaković upoznao je ministra Nedimovića sa radom i planovima svoje porodice. “Bavimo se ratraskom proizvodnjom, od prošle godine i voćarskom proizvodnjom na četiri hektara. Zahvaljujem se ministru Nedimoviću što je odabrao da poseti naše gazdinstvo, kao i lokalnoj samoupravi na tome što je obezbedila elektrifikaciju polja, koja će nam dosta olakšati proizvodnju, sniziti troškove i učiniti nas konkurentnijim”.

 

Facebook Komentari