Predstava Y KRAK privukla mnogo gledalaca

25. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Na sinoćno izvođenje pozorišne predstave „Y krak”, putujućeg Salašarskog pozorišta, došlo je najmanje 250 naših sugrađana koji su sigurno uživali u neobičnom delu koje predstavlja vojvođanski rijaliti šou.

Režiser Zoltan Puškaš napravio je zanimljivu priču za gledanje, po tekstu Roberta Lenarda, a čak 12 glumaca je nosilo uloge u njegovoj priči. Pored devet mladih, budućih glumaca, studenata novosadske Akademije umetnosti, na sceni je bilo i amatera, njih četvoro, a glumio je i jedan profesionalac, koji je bio najveća podrška ovoj mladoj glumačkoj trupi pod otvorenim nebom dvorišta OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”.

Tema koja prožima predstavu je sinopsis generacije rođene između 1985 i 1999. godine, toliko pominjani Milenijalci, odnosno šta je to što ovu generaciju koja je odrastala u razdoblju između dva milenijuma čini drugačijom od ostalih. Zoltan Puškaš je mišljeja da današnji mladi ljudi žive u drugom svetu i potpuno drugačije reaguju na stvari. “Ne vidim njihovu stvarnu ličnost. To ne znači da su oni gori ili bolji od nas, samo smo suočeni sa tim i treba da budemo svesni da ova generacija već radi drugačije.”

foto: L.P.

Prošla je 41 godina od nastanka Salašarskog pozorišta, osnovano od strane Đerđa Hernjaka i Friđeša Kovača, profesora Akademije iz Novog Sada, još tad se bavilo problemima mladih i u tome se ne odustaje ni danas. Tema je uvek aktuelna i neprestano nova, jer se svet menja i problemi mladih se razlikuju kod svakog novog naraštaja. Nekada su glumci ove trupe putovali zaprežnim kolima od sela do sela, uglavnom onih u kojima obitava mađarski narod, a danas je to putovanje lakše i brže, te se može stići do većeg broja gledalaca i poruka koja se nosi doneti do većeg broja ljudi. Baš ovaj komad o Milenijalcima obićiće do kraja leta 25 naselja u Vojvodini. Obišli su Salašari Bečej i Srbobran, a sad je na redu Temerin.

Facebook Komentari