Započeta realizacija projekta elektrifikacije atara

16. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Kako je to ove godine i najavljivano, atar između Srbobrana i Turije uskoro će biti elektrifikovan, u šta smo mogli danas i lično da se uverimo pri obilasku radova na izgradnji jedne od dve trafo stanice između Krivaje i Beljanske bare.

Radove je obišao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, u društvu prvog čoveka Mesne zajednice Turija, Miloša Jovanovića – Šovljana, i Mladena Amidžića, inženjera koji na ovom projekatu ima funkciju nadzornog organa.

“U toku je izgradanja montažno betonske trafo stanice sa pripadajućim niskonaponskim trafo reonom. Ovaj elektro-energetski objekat se gradi sa ciljem da se zadovolje potrebe poljoprirednika koji ovde imaju oranice, kako bi se stvorili bolji uslovi za bavljenje poljoprivredom. Struju će dobiti voćari i povrtari i svi drugi poljoprivrednici koji žele da se bave intenzivnijom proizvodnjom. Iz ovog elektro energetskog objekta biće položeni niskonaponski kablovi, prema Turiji i prema Bečeju, i svi poljoprivredni proizvođači na ovom prostoru imaće mogućnost da se priključe na vod. Svi koji su zainteresovani za priključak već od danas mogu da se jave Elektrodistribuciji Novi Sad i podnesu zahtev za to.”, objasnio je Amidžić.

Veliko zadovoljstvo, zbog početka radova na elektrifikaciji, izrazio je predsednik naše opštine, jer je realizacija ovog projekta, kako kaže, vrlo značajna za poboljšanje uslova poljoprivredne proizvodnje i kvalitetnijeg života naših poljoprivrednika, a samim tim i cele opštine. “Ovo je projekat koji smo dugo najavljivali, jer je vrlo značajan za nas.Ukupna vrednost radova je 17 miliona dinara. Izgradnjom trafo stanice vršimo elektrifikaciju više od 150 hektara oranica i to je veoma važno za razvoj poljoprivrede, na kojoj zasnivamo i strategiju razvoja opštine Srbobran. Imamo oko 23.000 hektara oranica i na njima se u najvećoj meri ratari, ali naš je zadatak, koji ostvarujemo i kroz ovaj projekat, da pripremimo uslove za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, za razvoj povrtarstva i voćarstva, kao i za, eventualno, stvaranje uslova za bavljenje seoskim turizmom na krivajskim salašima. Verujemo da je to moguće, ovi salaši se nalaze u blizini Beljanske bare, zaštićenog parka prirode, i imaju dobru poziciju za takve poslove. Kroz projekat izgradnje trafo stanice možemo da stvorimo boljitak i za naše poljoprivrednike i za naše ljude koji žele da se bave turizmom, zbog čega smo se i odlučila na ovaj korak”, istakao je predsednik Paroški, i najavio da će u drugoj fazi elektrifikacije atara, struja biti dovedena do oranica ukupne površine od 300 hektara.

Facebook Komentari