Tradicionalna žetva je manifestacija koja ima veliki potencijal

16. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje

Srbobran je u nedelju imao čast da po 23. put bude domaćin tradicionalne Žetvene Svečanosti, koju organizuje Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine i Srbobrana.

Pre 24 godine u Srbobranu je održana prva svečana proslava žetve, na način kako je to rađeno krajem 19. i početkom 20. veka. Manifestacija koja ima ovako dugu tradiciju i neprekidno trajanje, sem 1999. godine kada je zbog bombardovanja izostala proslava, zavređuje pažnju i poštovanje. Prikaz žetvenih radova iz neindustrijskog doba, i svega onog što je prethodilo ovom poslu, zanimljiv je i neobičan prizor koji može zainteresovati današnje generacije, jer tako nešto gotovo nigde nije moguće videti.

Već u 8 ujutru, vredni žeteoci odeveni u narodnu odeždu, i uz alatljike ručne izrade, ušli su u njivu i počeli sa poslom skidanja letine. Takav rad pratila je stroga podela poslova, ali naravno i pesma koja je trebala da odagna umor, a tu je i hrana koja je pratila teške i iscrpljujuće poslove kakav je žetva bila, kako bi dala snagu radnicima. Sve to se moglo videti na parceli Opšte zemljoradničke zadruge “Srbobran” koja je bila domaćin ove manifestacije.

Nakon prikaza žetvenih radova u polju, učesnici i posmatrači, preselili su se u dvorište zadruge, gde je bio razapet šator u kom se mogla pronaći zaštita od već upeklog sunca, a i okrepljenje. Manifestaciju su pozdravili, i obredno osveštali hleb, sveštenici obe hrišćanske crkve iz Srbobrana, što je celoj svečanosti dalo i duhovni karakter. Pored glavnih dešavanja takmičenja žetelaca, organizovana su i druga zanimljiva dešavanja, koja su uključivala i najmlađe. Mogli su da učestvuju u trcu u džakovima i da nadvlače konopac, kao i u radionici pravljenja skulptura od bojenog testa, dok su malo stariji dečaci pokazali svoje umeće u tradicionalnom plesu.

Okupljene građane, pod velikom šatrom, pozdravila je gospođa Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran, u ime lokalne samouprave koja je podržala ovu manifestaciju. “Čast mi je da vam se obratim u ime predsednika opštine, gospodina Radivoja Paroškog, koji je trebao da bude danas ovde sa nama, ali je nažalost službeno odsutan. Pozdravljam cenjene sveštenike, predstavnike mađarske nacionalne zajednice, žeteoce, organizatore ove tradicionalne manifestacije, kao i sve goste. Lokalna samouprava će i u buduće nastaviti da podržava ovu i druge bitne manifestacije. Ovo je jedna od manifestacija koje imamo ovog leta, a koje ujedno imaju kulturni i tradicionalni karakter, i kao takve veoma su bitne za ovu našu poljoprivrednu sredinu. Bitno je napomenuti da Žetvene svečanosti imaju i veliki turistički potencijal koji bi trebalo iskoristiti u nekom narednom periodu, u šta ćemo mi uložiti i pomoći u realizaciji tog projekta. Drago mi je da nas je poslužilo lepo vreme i pored najava kiše.”, rekla je Milena Alargić, uputivši okupljenima želju, da nastave sa druženjem u ovom prijatnom ambijentu.

Nakon održane Žetvene svečanosti, na kratko smo porazgovarali sa gospođom Angelom Robotka, koordinatorom 23. tradicionalne Žetve, koja je na toj poziciji ispred Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine i Srbobrana. “Danas smo mogli da vidimo žeteoce koji su sa kosama i velikim starim grabljama kosili i kupili žito, i tako prikazali tradicionalnu žetvu, koja je imala i takmičarski karakter. Grupe su činila 3 do 4 člana, koji su nosili prikladnu radničku odeću iz tog davnog perioda, ali i hranu koja se nekada davno pripremala za rad u polju: pogače, kobasice, slanine i druge starinske kulinate. Učestvovalo je 7 ekipa i došli su iz Budisave, Terinova, dve grupe iz Srbobrana i drugih mesta Vojvodine.  Lepo je bilo videti da su se svi maksimalno trudili da prikažu sve aspekte rada na pravi način, kako je to nekada bilo. Doveli smo i decu da to sve vide kako bismo sačuvali od zaborava i za buduće generacije. Za mene je velika čast što sam imala priliku da po prvi put organizujem Žetvenu svečanost, bio je to veliki zadatak i trudila sam se da svima bude lepo i zanimljivo.”, rekla je gospođa Angela, koja se naposletku zahvalila lokalnoj samoupravi na finansijskoj i svakoj drugoj pomoći, jer bez toga kaže ova manifestacija teško da bi opstala.

Po završetku svih protokolarnih dešavanja, prisutni su posluženi ručkom, tradicionalnim pasuljem, za koji je bila velika zainteresovanost, a nije izostala ni muzika i naravno igra veselih žeteoca.

Facebook Komentari